Sóskaleves
Hozzávalók
500 g sóska
30 g vöröshagyma
30 g vaj
2 db tojássárgája
1 db zöldségleves kocka vagy fél liter csontlé
2 dl tejszín
só, cukor, szerecsendió
Elkészítése
A sóskát sok vízben alaposan megmossuk, és nagyobb darabokra, a vöröshagymát apróra vágjuk. A leveskockát kb. egy liter vízben feloldjuk. A vajon a hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a sóskát és tovább pirítjuk, majd a zöldséglevessel felöntjük, és kb. tíz percig főzzük. Közben a tejszínt és tojássárgáját összekeverjük, és a tűzről levett leveshez keverjük. Utána ízesítjük, ha szükséges.
Marhaszelet édes-savanyú mártásban
Hozzávalók:
70 dkg marhafelsál
80 dkg burgonya
25 dkg leveszöldség
1 fej vöröshagyma
4 ek. olaj
1 ek. paradicsompüré
2 dkg kristálycukor
3 dkg liszt
vegeta
őrölt bors
babérlevél
Elkészítése:
A megtisztított, kockákra vágott burgonyát, hagymát, zöldséget az olajjal mély tűzálló tálba tesszük, vegetával összekeverjük, 8-10 ek. vizet öntünk rá. A felszelt, szélén bevagdalt, sózott, borsozott húst a zöldségre helyezzük, és 15-20 percre a mikróba tesszük. A lisztet 5 ek. vízzel simára keverjük, beletesszük a paradicsompürét, cukrot, fűszereket, ráöntjük a húsra, és további 15 percig pároljuk.