Szabadidő

Meghalt Najmányi László

Elhunyt Najmányi László, a hetvenes évek avantgárd művészvilágának legendás alakja.
gyertya gyász

74 éves korában elhunyt Najmányi László, a hetvenes évek avantgárd művészvilágának meghatározó alakja, író, színház- és filmrendező, díszlettervező és zenész, a kommunista blokk első punkegyüttese, a Spions egyik alapítója – írja a Wanted magazin.

Najmányi László 1946-ban született, majd vízügyi mérnökként végzett a Műegyetemen, de tucatnyi szakmába belekóstolt. Csaknem 50 éves pályafutása során először a Kovács István Stúdióban készített színdarabokat 1972 és 1976 között, de ebben az időszakban készült a leghíresebb filmje, az 1975-ös A császár üzenete is – idézi fel pályafutását a 444.

A performerként és avantgárd képzőművészként is ismert Najmányi László 1975 és 1978 között tagja volt Pécsi Nemzeti Színháznak, majd rövid időre a szolnoki Szigleti Színház tagja lett. 1978-ban alapította meg a Spionst, a keleti blokk első punkegyüttesét, de a politikai nyomás hatására Párizsba emigrált.

Ezt követően Kanadába költözött, majd 1985-től több mint egy évtizeden át New Yorkban élt. 1996-ban tért haza Budapestre.

A Szépírók Társasága honlapján így írt magáról:

„Eseménydús, hosszú életem volt. Számos politikai rendszerben, 4 kontinens 12 országában éltem. 60 éves koromig 116 lakásban laktam. Dolgoztam segédmunkásként, asztalosként, tapétázóként, szobafestőként, férfiprostituáltként, mérnökként, díszlettervezőként, színházi- és filmrendezőként, színészként, zenészként, zeneszerzőként, festőművészként, szobrászként, íróként, újságíróként, belsőépítészként, faültetőként a prérin, meteorológusként az északi sarkkörön túl, voltam babysitter, csavargó, katona, tolvaj, koldus, történelemkutató és antropológus. Egy apró, Karib tengeri szigeten, a Grenada államhoz tartozó Carriacou-n, 47 évesen éreztem először otthon magam. Másodszor két évvel később, Indonéziában tapasztaltam ugyanezt az érzést. Sokéves hontalanság után New York fogadott be. Független gondolkodónak tartom magam. Zsidó vagyok, mint mindenki. A rastafariánus vallás ajánlásait követem. Az időben hiszek. A direkt demokrácia híve vagyok. Utazó, történetmondó vagyok. 40 év próbálkozás után, 60 évesen tudtam először könyvet publikálni Magyarországon.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top