nlc.hu
Aktuális
Mi lehet az oka, ha nem eszik a kutyám? (x)

Mi lehet az oka, ha nem eszik a kutyám? (x)

A falánk, telhetetlen, haspók kutyusok esetében viszonylag könnyű dolgunk van: csak annyi ennivalót adunk nekik, ami éppen elegendő. Ha azonban a kutya nem hajlandó enni, a problémát nem lehet ilyen egyszerűen letudni. 

Mi lehet az oka, ha nem eszik a kutyám? (x)

Étvágytalanság esetén az első lépés, hogy kiderítsük, a kutya nem tud vagy nem akar enni, azaz, hogy mi lehet az étvágytalanság oka. Szóba jöhetnek különböző betegségek, amelyek tünete lehet az étvágytalanság, de pszichés tényezők is előidézhetik ezt. Azt is érdemes górcső alá venni, hogy milyen táplálékot kap az állat – hátha ott van a kutya elásva. 

Az étvágytalanságot okozó betegségek 

Amikor a kutya nem eszi meg az elé tett ennivalót, különféle betegségek is állhatnak a háttérben. Bizonyos szempontból ez az egyik legrémisztőbb lehetőség egy gazdi számára. De van előnye is: a betegség megszüntetésével az étvágytalanság is orvosolható. 

Néhány példa étvágytalanságot kiváltó betegségekre

  • szájüreget érintő betegségek (pl. ínygyulladás, seb a szájban, fogzás, fogfájás stb.),
  • nyelőcső-rendellenességek, 
  • bélférgesség,
  • gyomorrontás, 
  • székrekedés,
  • mérgezés,
  • vese- és májproblémák, 
  • egyes gyógyszerek és védőoltások mellékhatásaként is jelentkezhet étvágytalanság a beadást követő napokban.

A fentieken kívül egyes daganatos, autoimmun és allergiás betegségek tünete is lehet, hogy nem eszik a kutya. Tartós étvágytalanság esetén mindenképpen keressünk fel egy állatorvost! 

Pszichológiai tényezők

Az is előfordulhat, hogy a kutya étvágytalanságának semmilyen szervi vagy testi okát nem lehet kimutatni. Ilyenkor – ahogyan az emberek, úgy a kutyák esetében is – lelki problémák tünete is lehet, hogy az állat nem vesz magához táplálékot. 

Az egyik lehetséges ok a megszokott rutin felbomlása. A kutyák igénylik a rendszerességet, ha egy fix napi- vagy heti rend szerint zajlik az életük. Ha valamilyen okból kifolyólag – például haláleset, munkahelyváltás, családi okok – felborul az addig megszokott napirend, az állat étvágytalansággal reagálhat. 

Ennek egyik minősített esete a költözés, amikor hosszabb időbe is beletelhet, míg a kutya megszokja, elfogadja az új környezetet. Ugyancsak alaposan a feje tetejére állhat egy kutya élete, ha másik kutya kerül a házhoz. Ilyenkor úgy érezheti, hogy ő más nem is fontos (annyira) a gazdinak. Ez az érzelmi stressz féltékenység és étvágytalanság formájában is jelentkezhet. 

Mit eszik a kutya? 

Az étvágytalanság összefüggésben állhat a kutya étrendjével is. Mennyire ízletes ételeket kap? Mennyire változatos az étrendje? Esetleg az egyik legelterjedtebb kutyaeledellel, bolti száraztáppal etetik? 

A száraztáp egy 2015-ös felmérés szerint az USA-ban tartott kutyák 57%-ának jelentette a napi élelemforrást. Ez a szám azóta valószínűleg nem csökkent, sőt, a világ többi részén is hasonló tendencia érvényesül. Ez alól Magyarország sem kivétel. 

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

A száraztáp kétségtelenül egy kényelmes, gyors, és a zacskós levesekhez vagy a mirelitpizzákhoz hasonló instant megoldás. További előnye, hogy – a prémium tápokat kivéve – olcsó, és még a kutyák fogát is tisztítja. Sajnos azonban az előnyök ezzel nagyjából véget is értek. A boltban kapható száraztápok legnagyobb része ugyanis az emberi étkezésben elterjedt junk food típusú ételekre hasonlít leginkább és nem igazán alkalmas kutya etetésére

A chipszekhez, hamburgerekhez stb. hasonlóan általában ezek a tápok is eteik magukat. Erről gondoskodik a beléjük kevert glukóz-fruktóz szirup vagy melasz, illetve egyéb, a kutyák természetes étrendjétől és szükségleteitől idegen összetevők. Sok száraztápot ellátnak mesterséges ízfokozókból és zsírokból álló bevonattal is. 

Ezek az ízfokozó trükkök már csak azért is szükségesek, hogy a száraztápokban lévő üres kalóriákat valahogy lenyomják a kutyák torkán. Ezek a töltelékanyagok, jellemzően keményítők azért szükségesek, hogy növeljék, kitöltsék a táp tömegét és javítsák az állagát. 

A tápokban bőven van mesterséges színezék is, aminek elsősorban az a feladata, hogy a vásárlók, vagyis a gazdik számára vonzóbbá tegye a terméket. És persze az, hogy a száraztápok nagyon hosszú idő után sem romlanak meg, szintén nem a véletlen műve. Teli vannak tartósítószerekkel. A legtöbb gyártó székletkeményítőt is használ, ami végül is nem hangzik olyan borzasztónak. De ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy ki tenne a saját vagy a kutyája tányérjába fűrészport vagy cementport, rögtön érthető, mi ezekkel a probléma. 

Azok a természetes anyagok sem sokkal jobbak, amelyek “hús” címszó alatt kerülnek bele a termékbe egy átlagos száraztáp gyártása során. Ezeken általában húsipari melléktermékeket, vágóhidi nyesedéket vagy csontokról mechanikusan lefejtett húspépet kell érteni. Vagy még ennél is rosszabbat: lejárt szavatosságú húsipari termékek újrafelhasználását, esetleg döglött állatok tetemeit. 

A gyártók mindent megtesznek, hogy a felsorolt összetevők ellenére ízletes végtermék kerüljön a kutyák tányérjába. A gazdik közül azonban sokan minden nap száraztáppal etetik kedvencüket. Gondoljunk bele, bármilyen finom is a kedvenc hamburgerünk vagy hotdogunk, ha minden egyes napon ezt kellene ennünk hónapokon, éveken át, lehet, hogy a mi étvágyunk is elmenne…

A megoldás: teljes értékű, ízletes és egészséges táplálék

Amennyiben a kutya étvágytalanságának oka a nem megfelelő táplálék, szerencsére van megoldás a problémára. Sokan házi koszttal eteik a kutyájukat, ami gyakran a konyhai maradék felhasználását jelenti kutyaeledelként. Ez biztosan finomabb és változatosabb a száraztápnál, de a kutya valódi szükségletei és egészsége szempontjából nem sokkal jobb megoldás. 

Mi lehet az oka, ha nem eszik a kutyám? (x)

Fotó: petchef.hu

A valódi megoldás a frissen főzött, kimondottan a kutyák számára összeállított, friss alapanyagokból készülő, ízletes és egészséges táplálék. Ez minden szükséges tápanyagot megfelelő arányban tartalmazó, kiváló minőségű, ízletes és változatos étrendet garantál. 

Sokan szeretnék biztosítani a kutyájuknak a lehető legjobb étrendet, de nem tudnak időt szakítani rá, hogy minden nap főzzenek neki. Számukra jó hír, hogy már Magyarországon is elérhető olyan frissen főzött, változatos és állatorvos bevonásával készített, kiváló minőségű kutyaeledel, amit kérésre házhoz is szállítanak. A Petchefnél ötféle fogás érhető el, de akár kóstolócsomagot is lehet tőlük kérni, így a kutyus az összes fogást kipróbálhatja. Az általuk készített kutyaeledelekre pedig Tiszta Tányér Garanciát vállalnak: ha a választott étel nem ízlik a kutyának, díjmentesen kicserélik egy másik fajtára, vagy visszatérítik az árát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top