Ha penészes ételt vagy élelmiszert találunk a konyhában:
- Ne szagolgassuk a penészes terméket, mert légzőszervi problémát okozhat.
- Ha az élelmiszert teljesen beborítja a penész, zacskóban lezárva dobjuk ki.
- Tisztítsuk meg és a háztartásban használatos készítménnyel fertőtlenítsük a helyet, ahol a penészes élelmiszert tároltuk.
- Ellenőrizzük a penészes élelmiszer közelében lévő termékeket, hogy nem fertőződtek-e.
De hogy pontosan mit ehető és mi nem? Megmondjuk!
Kenyerek és péksütemények
Kidobni!
Mert a lyukacsos-szivacsos élelmiszerekben behálózták az étel mélyebb rétegeit is.
Gyümölcsök, zöldségek, kemény állagúak (káposzta, sárgarépa, stb.)
Használható!
A penészes folt körül legalább 2,5 cm-t vágjunk le (a felülfertőződés megelőzése érdekében a kés éle ne érintkezzen a penésszel).
A kemény állagú élelmiszerekbe a penész kevésbé tud behatolni.
Gyümölcsök, zöldségek, puha állagúak (uborka, barack, paradicsom stb.)
Kidobni!
A puha állagú gyümölcsök, zöldségek a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek.
Száraz hüvelyesek és olajos magvak
Kidobni!
A tartósítószertől mentes élelmiszereknek nagy a kockázatuk a penészedésre.
Lekvárok, dzsemek
Kidobni!
A penész mikotoxint termelhet. Szakemberek nem javasolják a penészes réteg eltávolítását, és a maradék elfogyasztását.
Téliszalámi és a szárazon pácolt sonka (pl. serrano, pármai sonka)
Használható!
Dörzsöljük le a penészt a felszínről. Ezeknél az élelmiszereknél természetes, hogy penészes legyen a felszíne.
Löncshús, bacon, vagy virsli
Kidobni!
Magas nedvességtartalmú élelmiszerekben szétterjedhet az egész termékben. A penészes élelmiszerekben a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.
Főtt, sült húsmaradék
Kidobni!
Magas nedvességtartalmú élelmiszerekben szétterjedhet az egész termékben. A penészes élelmiszerekben a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.
Kemény sajtok (olyan sajtok, amelyek előállítása során nem használnak nemes penészt)
Használható!
A penészes folt körül legalább 2,5 cm-t vágjunk le (a felülfertőződés megelőzése érdekében a kés éle ne érintkezzen a penésszel). A maradék sajtot új fóliába csomagoljuk.
A kemény állagú élelmiszerekben a penész kevésbé tud behatolni.
Nemes penésszel érő sajtok (Roquefort, gorgonzola, brie, camembert stb.)
Is-is!
A lágy sajtokat, mint a brie és a camembert, dobjuk ki, ha olyan penészt észlelünk, ami nem a sajtkészítéshez szükséges nemes penész. A kemény sajtoknál, mint a gorgonzola, vágjunk le a penész körül legalább 2,5 cm-t.
A penész nem a gyártási technológia része, ezért az egészségre ártalmas lehet.
Lágy sajtok (krém-, friss sajtok, stb.), reszelt és szeletelt sajtok
Kidobni!
Magas nedvességtartalmú élelmiszerek a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek. A reszelt, szeletelt sajtokat a vágó-, aprítóeszköz is felülfertőzheti.
A penészes lágy sajtokban a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.
Joghurt és tejföl
Kidobni!
Magas nedvességtartalmú élelmiszerek a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek. A penészes élelmiszerekben a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.
Főtt, sült zöldségek, rakott ételek
Kidobni!
Magas nedvességtartalmú élelmiszerek a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek. A penészes élelmiszerekben a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.
Főtt gabonafélék és tészta
Kidobni!
Magas nedvességtartalmú élelmiszerek a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek. A penészes élelmiszerekben a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.
Forrás: mdosz