1. Az alaprecept
Ha az igazán jó házilag is elkészíthető zabkása a cél, a következő tanácsokat érdemes észben tartani: használj fele-fele arányban nagy szemű és apró szemű zabpelyhet. A zabpelyhet kétszer annyi folyadékban főzd, ez pedig legyen fele víz, fele tej, hogy elérd a kellemesen krémes állagot. Elengedhetetlen egy kis só is, és kevergesd folyamatosan, hogy ne égjen le. Ha ezzel megvagy, jöhetnek a trükkök.
2. Csokis-cseresznyés zabkása
Ha csokiimádó vagy, a zabkásában sem kell nélkülöznöd a csokit! Az alaprecept elkészítése után ízesíts egy kis cukorral vagy mézzel, majd keverj a kásához holland kakaóport és apróra vágott étcsokit. A tetejére pedig jöhet egy kis szárított cseresznye, és kész is a reggeli desszert!
3. Mandulás-gránátalmás zabkása
Ehhez az ínyenc változathoz cseréld a tejet mandulatejre. Ízesíts vaníliakivonattal és vaníliás cukorral, majd pakold a zabkására a hámozatlan mandulát és a gránátalmát. A végeredmény gyönyörű és nagyon finom!
4. Kókuszos zabkása áfonyakompóttal
A zabkását most kókusztejjel főzd, és keverj bele egy kis kókuszreszeléket is. Ízesítsd ízlés szerint cukorral vagy vaníliás cukorral. Ez már önmagában ínycsiklandozó, de ha még többre vágysz, készíts áfonyakompótot! Ehhez fagyasztott áfonyát főzz meg egy kis cukorral és citromlével, és mehet is a zabkása tetejére.
5. Almás-fahéjas zabkása
Egy igazi őszi–téli hangulatú változat az almás-fahéjas. Reszeld le az almát, és keverd a főzés végén a zabkásához! A legjobb, ha a végén a tetejére csurgatott mézzel édesíted és megszórod egy kis fahéjjal.
6. Banános-mogyoróvajas zabkása a mikróból
Bizony, ez a recept még főzést és kávéfőzőt sem igényel a tökéletes zabkásához! Nyomkodd össze a banánt, és keverd hozzá a mogyoróvajat (1 banánhoz 2 teáskanállal). Majd ebben csak keverj el egy fél bögrényi zabpelyhet, és mehet is a mikróba, 2 percre. Készen is vagy, de ha fokozni akarod az élvezeteket, bolondítsd meg egy kis pörkölt mogyoróval, tengeri sóval, csokichipsszel, vagy akár mind a hárommal!
Forrás: Popsugar