nlc.hu
Szabadidő
A világ legmagasabb mászófala

A falmászók álma ez a mesterséges hegy

A dán fővárosban egy erőmű épületén alakították ki a világ legmagasabb mászófalát.

A CopenHill Koppenhága tiszta erőműve, mely hulladékból évente 50 ezer otthon üzemeltetéséhez szükséges energiát képes előállítani. Az építményt elsődleges funkcióján felül sportpályákkal is felszerelték: a tetején egész évben lehet futni, túrázni, valamint síelni, snowboardozni és szánkózni is. Emellett étterem, kávézó és piknikezőhelyek is várják a kikapcsolódni vágyókat. A cél az volt, hogy az erőmű minél inkább illeszkedjen a városi környezetbe.

Síelni is lehet
Megnézem
Összes kép (4)

A sportágak köre idén ősszel még tovább bővül, ugyanis a komplexum oldalára 85 méter magas mászófalat húztak fel, ami jelenleg a világ legmagasabb ilyen létesítménye. Vélhetőleg minden falmászó álma, hogy egy nap ő is felkapaszkodhasson a mesterséges hegyen. 

A falmászók álma

A falmászók álma (Fotó: copenhill.dk)

A dán főváros elkötelezte magát amellett, hogy szén-dioxid- és karbonsemleges energiatermelésre áll át, 2050-re pedig teljes mértékben felhagy a fosszilis tüzelőanyagok használatával. Ennek érdekében hozták létre ezt az erőművet is, illetve több hasonló projektre is készülnek.

Még több falmászás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top