nlc.hu
Aktuális
Floyd fõz – és mesél

Floyd fõz – és mesél

Ismeritek azt az angol figurát, aki kifogástalan öltözékben, kezében elmaradhatatlan borospoharával a legképtelenebb körülmények között képes fõzni?







”Főzök vizen,
Ő az, aki azt mondja, ne görcsöljünk a konyhában, csináljunk mindent egyszerűen és gyorsan. Ja, és mindenképp vegyünk magunkhoz némi alkoholt, mert az szakácsnak, ételnek egyaránt jót tesz!

Ő az a sztár, akinek viaszmása bekerült Madame Tussaud Panoptikumába, akit újra meg újra meghívnak a legnézettebb talkshow-kba, és akinek nevét a fél világ ismeri. A legendás tévészakács, Keith Floyd a Park kiadó és a Spektrum televízió meghívására Budapesten járt. Körülbelül tízezerszer kérdezték már meg tőle, hogy mi a kedvenc étele. Ez attól függ, milyen országban, az év mely szakában és főként, kivel tartózkodik éppen. De ha az utolsó vacsoráját kéne összeállítania, biztos szerepelne az étlapon negyed kiló kaviár, jól behűtött vodka, óriásrák citromszósszal, újburgonya a francia-angol határvidékről, fehérbor, illetve pár szem friss, skót málna. És ha mindezt befalná, már nem is érdekelné, mi következik a fejedelmi lakoma után. Ínyenc, aki az egyszerű, ám szívvel-lélekkel összeállított falatok híve.








földön,
Serpenyőn innen

– Ön minden ételről, a legapróbb hozzávalókról is úgy beszél, mint más a gyermekeiről: látszik, hogy nagyon ismeri és szereti “őket”. Van olyan étel, amelyet a saját személyiségéhez tudna hasonlítani?

– Hmmm – ízlelgeti a kérdést Keith Floyd. – Kicsit ellentmondásos, mert egyszerre vagyok kedves, kenyérre kenhető pasas, de ugyanakkor tüzes természetű, mint egy jó whiskey. Olyan ételhez tudnám magam hasonlítani, amit wokban készítünk: beledobáljuk a zöldségeket, a húsokat, amelyek hamar megpirulnak, a tűz hatására rettentő gyorsan változtatják a színüket, az alakjukat, az ízüket. Változékony vagyok: szeretem a vibráló, zaklatott életformát, de stabilitásra, állandóságra is vágyom.

– Huszonévesen egy mozifilm hatására egyik napról a másikra beállt katonának. Valamely hirtelen ötlet kedvéért ma is ott hagyna csapot-papot?

– Gyors döntéseket hozok, ez kétségtelen. Időnként ennek az eredménye hatalmas siker, máskor katasztrofális méretű bukás. De legalább én hozom a döntéseket. Persze, ma is minden őrültségben benne vagyok.







lovas kocsin,
– Amikor franciaországi házukban tartózkodnak a feleségével, rendszeresen Ön főz. Mi az, amit mindig tart a kamrájában, a hűtőjében?

– Sót, olívaolajat, libazsírt – nem sok dolgot, mert szeretek mindent frissen megvenni. A legtökéletesebb hozzávalók kiválogatása számomra külön élvezet. Angliában az emberek hetente egyszer vásárolnak egy nagyobb adagot, a franciák ezzel szemben naponta bemennek a zöldségeshez vagy a pékhez. Az angolok szeretnek felhalmozni, például olyan a fűszereket, amelyeket lehet, hogy csak tíz hónap múlva használnak majd fel. Akkor pedig már nincs olyan aromája, vagy nem olyan kiváló, mint frissen. Ez ugyanolyan, mint hogy divatból megveszik a legújabb szakácskönyveket. Aztán ha éhesek, nem nyitják ki, hanem inkább rendelnek egy pizzát vagy valamit a kínaiból.







vonaton,
– Angliában nem is vesz fakanalat a kezébe?


– Nem nagyon, ott dolgozom. A feleségem (a negyedik) egyébként minden hagyományos angol ételt remekül el tud készíteni, így nem halunk éhen. Franciaország viszont a nyugalom “szigete”, ahol kipihenten szívesen főzőcskézek. De ott szeretünk étterembe járni is: egy körömpörkölt mellett elbeszélgetünk a postással meg a villanyszerelővel. Csak azt nem bírom, ha arról faggatnak, hogy két napja még láttak a tévében, amint Thaiföldön főzök. Hogyhogy most meg már itt vagyok?









biciklin…”
– Úgy tudom, nagyon szereti a szép, kiváló minőségű ruhákat, cipőket. Mi a legújabb szerzeménye?


– Ez a sárga selyem csokornyakkendő, amit ma is felvettem! De a cipők a gyengéim: van otthon százötven pár.

– Mi jelenti a kikapcsolódást az Ön számára?

– Meglehetősen unalmasan töltöm el a szabadidőmet: horgászom, ápolom a kiskertemet. Szeretek ezermesterkedni, egy régi házban lakom, mindig van mit javítani. Telente szombatonként elmegyek a helyi rögbiklubba, vagy meccset nézek a tévében. Szigorúan csak „szemmel” sportolok.

Floyd főz és mesél – II. rész >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top