nlc.hu
Mézeskalács
Húsvéti nyuszitorta

Húsvéti nyuszitorta

Variáció nyulakra. Akár ezt a címet is adhattuk volna a Dr. Oetker húsvéti finomságaiból készült összeállításunknak. Ez a torta is igazolná ezt! Jelen esetben a nyuszik tésztából vannak, szõröstül-bõröstül ehetõek!





Hozzávalók:

Gyúrt tészta:
• 175 g liszt
• 1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
• 50 g cukor
• 2 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
• 125 g hideg margarin vagy vaj

Piskótatészta:
• 3 tojás (közepes méretű)
• 4 evőkanál forró víz
• 125 g cukor
• 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
• 75 g liszt
• 75 g Dr. Oetker Gustin Étkezési Keményítő
• 15 g kakaópor
• 1 tasak Dr. Oetker Sütőpor
• 75 g megolvasztott, lehűtött vaj

Máz:
• 1 tasak Dr. Oetker Tortabevonó tej vagy ét

Töltelék:
• 2 evőkanál piros lekvár
• 1 mandarinkonzerv (lecsöpögtetve 175 g)
• 600 ml tejszín
• 2 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
• 2 tasak Dr. Oetker Habfixáló

Szóráshoz:
• 40 g őrölt pisztácia vagy csokoládéforgács


Elkészítés:

A lisztben elvegyítjük a sütőport és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot és a margarint vagy vajat. A hozzávalókat egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton jól összedolgozzuk, végül egy munkalapon átgyúrjuk. Ha a tészta ragad, egy időre a hűtőszekrénybe tesszük.

A tészta harmadát egy enyhén belisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk, és 24 nyuszifigurát szaggatunk belőle (12x fejjel jobbra, 12x fejjel balra). A nyuszikat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. A maradék tésztát egy alján kivajazott csatos tortaforma (26 cm átmérőjű) alján kinyújtjuk, többször egy villával megszurkáljuk és megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 fok (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 fok (előmelegítve)
Gáz: 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő nyuszi figurák: kb. 10 perc
Sütési idő tortalap: kb. 15 perc

Sütés után a figurákat egy sütőrácson hagyjuk kihűlni. A tortaforma oldalát lecsatoljuk, és a tésztát a tortaforma alján hagyjuk kihűlni.

A piskótához a tojásokat a vízzel egy konyhai robotgéppel a legmagasabb fokozaton 1 perc alatt habosra keverjük. Keverés közben hozzáadjuk a cukrot és a vanillincukrot, és 2 percig jól elkeverjük. Elvegyítjük a lisztet, a Gustint, a kakaóport és a sütőport, a masszába szitáljuk, és a legalacsonyabb fokozaton elkeverjük. Végül a vajat keverjük bele. A tésztát egy csatos tortaformába (26 cm átmérőjű, az alján kivajazott és sütőpapírral letakart) öntjük, elegyengetjük és azonnal megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 fok (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 fok (előmelegítve)
Gáz: 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25 perc

Sütés után a tortát kiborítjuk, és egy sütőpapírral letakart sütőrácson hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, a tésztát két lapra vágjuk.

A tortabevonót a tasakon található leírás szerint felolvasztjuk. A nyuszikat a felső oldalukon megkenjük a csokoládéval, és hagyjuk megszilárdulni.

A gyúrt tésztalapot megkenjük lekvárral. Ráfektetjük az alsó piskótalapot, és kicsit rányomkodjuk. A mandarint egy szitában jól lecsöpögtetjük. A habfixálót elkeverjük a vanillincukorral, és felverjük vele a tejszínt. A tejszínhab felét egy nyomózsákba töltjük. A maradék tejszínhabban elkeverjük a mandarint, és az alsó piskótalapra kenjük. Ráfektetjük a felső piskótalapot, kicsit rányomkodjuk, és a nyomózsákban lévő tejszínhab 2/3 részével bevonjuk a süteményt. A torta szélét őrölt pisztáciával vagy csokoládéforgácsokkal megszórjuk, a torta tetejére a nyomózsákból tejszínhabhalmokat nyomunk. A tortát fogyasztásig hideg helyen tároljuk.

Tálalás előtt a nyuszikat párosával egy kis lekvár segítségével összeragasztjuk, és a tortát feldíszítjük.

TIPP:
A 600 ml tejszínt és a 2 tasak Dr. Oetker Habfixálót helyettesíthetjük
3 tasak Dr. Oetker Habporral. A habporokat a tasakon található leírás szerint
4,5 dl tejjel és az 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukorral elkészítjük. A továbbiakban a receptben megadottak szerint járunk el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top