Ez a hétvége is jól végződik! A hétvégi menü már kész, már csak egy kis desszert hiányzik a végéről. Úgy döntöttünk, hogy most nem tortázunk, a ropogós kekszet pedig holnap uzsonnára tartogatjuk, így ezúttal a krémes édességekre esett a választásunk.
Panna cotta sós karamell szósszal
Hozzávalók 6 személyre:
A panna cottához:
- 500 ml min. 30% zsírtartalmú tejszín
- 100 ml min. 3,5%-os zsírtartalmú tej
- 70 g kristálycukor
- 1 rúd vanília
- 7 g lapzselatin
A sós karamellszószhoz:
- 100 g kristálycukor
- 1 tk. méz
- 80 ml forró tejszín
- 1 tk. vaj
- sóvirág
A zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A tejszínt és a tejet egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapart magocskáit és magát a rudat is, majd az egészet forráspontig hevítjük. Ezután belehelyezzük a beáztatott, majd lecsöpögtetett zselatint, és folyamatosan kevergetve 2-3 percig hűtjük.
A panna cottát poharakba, formákba töltjük, és legalább 4-5 órán keresztül hűtőszekrényben hagyjuk dermedni.
A kristálycukorból és a mézből borostyánszínű karamellt készítünk, majd hozzákeverjük a tejszínt, és végül a vajat is. A szószt langyosan a kész, dermesztett panna cotta tetejére csorgatjuk, meghintjük néhány sóvirágkristállyal, és azonnal tálaljuk. Így lesz a klasszikus krémes édességből fantasztikus desszert.
Csokoládés crème brûlée
A fotó forrása: http://www.loveandoliveoil.com/
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 nagy kezeletlen narancs leve és reszelt héja
- 4 dl tejszín
- 4 tojássárgája
- 2 ek. cukor
- 8 dkg étcsokoládé
- kb. 1 ek. kristálycukor/forma a karamellizáláshoz
A narancsot megmossuk, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A levét kis lábasba tesszük, és sűrűre beforraljuk, szinte szirup állagú legyen. Beletesszük a reszelt héjat is. A tejszínt felmelegítjük, belereszeljük a tonkababot. A tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral. A meleg tejszínben feloldjuk a darabokra tört étcsokoládét, majd hozzáadjuk a tojásos-cukros masszához. Belekeverjük a narancsszirupot is. Kis porcelántálkákba adagoljuk. A formákat egy tepsibe ültetjük, majd forrásban lévő vízzel feltöltjük a tepsit úgy, hogy a formák magasságának ¾-ig érjen a víz. 150 fokos sütőben 40 percig gőzöljük, ezt követően kihűtjük, majd éjszakára hűtőbe tesszük. Tálaláskor mindegyik adag felszínét megszórjuk 1-1 evőkanál cukorral, és karamellizáló pisztollyal rákaramellizáljuk
Zabaglione sült erdei gyümölcsökkel
Hozzávalók (2 adag):
- 2 tojássárgája
- 2 ek. cukor
- 70 ml édes tokaji fehérbor
- 10 dkg erdei gyümölcs
1. A sütőt grillfokozatra állítjuk (vagy 200 fokosra előmelegítjük). Egy lábasban egy liter vizet forralunk.
2. Egy akkora keverőtálban, amekkora biztosan megáll a lábason, egy habverő segítségével habosra keverjük a tojássárgáját a cukorral, majd a vízgőz fölé tesszük, ügyelve arra, hogy a keverőtál alja ne érjen bele a vízbe. Kis lángon tartjuk, és folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzáöntjük a bort. Folyamatosan kevergetve 6-8 perc alatt besűrítjük, majd levesszük a tűzről.
3. A megmosott gyümölcsöket hőálló tálba tesszük, rákanalazzuk a krémet, majd légkeverés nélkül a sütőben 3-5 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje megpirul, de belül krémes marad. Azonnal tálaljuk.
Tipp:
Bármilyen friss, savanykás gyümölccsel jól működik, használd bátran a fantáziádat!
Még több krémes édesség az NLCafén:
- Csak kanalazz és élvezd! – 10 szuper krémes poharas édesség
- Így készül kedvenc édességünk, a tökéletes tiramisu
- Desszert pillanatok alatt: 2 könnyű krémes édesség