nlc.hu
Életmód
Amikor a karrier rombol

Amikor a karrier rombol

A pszichológus szerint sokféleképpen lehet kilépni a munkahelyi mókuskerékbõl. Mondjuk, az illetõ nem felsõ vezetõ lesz, hanem szakértõként segíti a munkát, vagy önálló vállalkozóvá válik.







Kiss István pszichológus, az ELTE oktatója
– Arról mindenki regényeket tud mesélni, hogyan nyomorítja meg a beosztottakat egy rossz főnök. De vajon mikor válik egy vezető önsorsrontóvá, mikor torzul a személyisége az elszánt karrierépítéstől?

– Ha a hatalom megszerzésével, a másokon való uralkodással, az egyre drágább tárgyak begyűjtésével valamiféle hiányt pótol az illető – magyarázza Kiss István pszichológus, az ELTE oktatója. – Ha mindent feláldoz a karrier oltárán, ha a rá váró szerepekből kiesik a házastárs, a szülő, a gyerek… Ha hónapokon át nincs ideje a szeretteire, és a magánéletéből elvész a valódi érzelem, akkor torzul a személyisége, akár férfi, akár nő.

– És a multicégek?

– A többségük épp az ilyen típusú vezetőket favorizálja! Tíz-tizenkét órás munkaidő, hétvégi tréningek, mindennél erősebb cégtudat… Épp ezért lehet hasznos a félreállást és a karrierépítést vegyíteni! Szóval időlegesen vagy tartósan meg kell próbálni kivonulni a présből!





– Ha valaki félreáll, húszan nyomulnak a helyére!


– Sokféleképpen lehet kivonulni… Mondjuk, nem felső vezető lesz, hanem szakértőként segíti a munkát, vagy önálló vállalkozóként próbál azzal foglalkozni, amiből megél, közben örömet is szerez neki.

– Mondjuk ezt ma, amikor egyetlen állásra százak jelentkeznek.

– Igen, erről ma kell beszélni, amikor százak-ezrek – egyre több nő is! – küszködnek a menedzserbetegséggel, amikor elképesztően lezuhant a születésszám, és hihetetlenül sok a válás… Soroljam?

– Ismerek egy csodálatos nyugdíjas tanárnőt – „csak” végigtanította az életét –, aki soha nem volt külföldön, mégis őt látogatom meg az utazásaim előtt. Mert annyit tud az olasz, a görög vagy az indiai kultúráról, mintha éveket élt volna ezekben az országokban. Mit szól az ő karrierjéhez?

– Gratulálok! Mert létezik egy belső karrier is, azaz nem muszáj alkalmazkodni a közízléshez. Olyan ember is lehet sikeres – megépítheti a maga mércéje szerinti karriert –, akit a világ egyáltalán nem tart annak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top