nlc.hu
Otthon
A fûfélék királya, a bambusz

A fûfélék királya, a bambusz

Szerencsét hozó növény a bambusz, a tekintély és alkalmazkodóképesség jelképe. Gyorsan nõ, ezért a gyarapodást és a növekedést is szimbolizálja. Távol-keleti hangulatot teremt kertünkben, lakásunkban.




A bambuszok ültetésére május a legalkalmasabb időszak. Így még a nagy meleg előtt alkalmazkodni tud a növény az új helyéhez, a fagyokig pedig megfelelően erős gyökérzetet fejleszt, ami segít átvészelni a telet. Ültetéskor terítsünk a gödör aljába kevés tehéntrágyát vagy érett komposztot. Erre szórjunk némi talajfertőtlenítőt, ezzel megóvhatjuk az értékes növényt a kártevőktől, kórokozóktól. A konténerből kiemelt tövet állítsuk a gödör közepére, és jó minőségű kerti földdel töltsük fel az ültetőgödröt.
Egy-egy hajtás öt-hat éves koráig fejlődik. Ezután már érdemes kivágni, hogy a fiatalabb hajtások jobban érvényesüljenek. A kezdetben zöld szárak az évek múlásával egyre világosabbak lesznek.

A szobai bambuszok hangulatos díszeinkké válhatnak a lakásban. Világos helyre tegyük, de ne naposra; oda, ahol gondoskodni tudunk az elengedhetetlen magas páratartalomról is. Ezért legjobb a fürdőszobában nevelni, ha elegendő fényt is kap.





Kertészeti árudákban egészen apró palántákat körülbelül 1200 forintért, nagyobb, kiültetésre alkalmas töveket 10-15 000 forintért kaphatunk.

A bambuszfélék folyamatos növekedésben vannak, és ezért állandóan hullajtják is leveleiket. A lehullott levelekből (ha nem gereblyézzük el a tő alól) elegendő tápanyag kerül vissza a talajba.

A bambusz, formáját tekintve, bokorra emlékeztet. Bár trópusi-szubtrópusi növény, számos fajtája van, amely a mi éghajlatunkon – még takarás nélkül is – bírja a telet, így kerti növényként is számíthatunk rá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top