Mennyei illat, puha, foszlós fahéjas csiga a tányéron, mellé egy bögre tej, és már kész is a kényeztető reggelink. Ellenállni szinte lehetetlen, abban a pillanatban eldől a sorsunk, ahogy megcsap a sütőből kiszivárgó fahéjas illat.
Amerikában cinnamon roll néven emlegetik, ott a kész csigákat még krémsajtos-vaníliás öntettel is meglocsolják, sőt egyes helyeken karamellizált diót is szórnak rá, igazi kalóriabombává téve az isteni fahéjas csigát.
Elkészítésekor érvényes a kelt tésztákra jellemző három fontos szabály: a tej ne legyen forró, a lisztet szitáljuk át, és tartsuk be a kelesztési időket. A tölteléket kétféleképpen készíthetjük el: kikeverhetjük az olvasztott vajat a fahéjjal és a cukorral, és az így kapott krémet kenjük a tésztára. Vagy elkészíthetjük úgy is, hogy a tésztát az olvasztott vajjal kenjük meg, és a fahéjjal elkevert cukrot erre a vajas felületre szórjuk rá. Az utóbbi esetben kicsit “ropogósabb” lesz a töltelék, az első esetben inkább krémesebb.
Ha mázat is készítünk hozzá, akkor vajat keverjünk ki natúr krémsajttal és porcukorral, és ahogy elkészült a csiga, azonnal locsoljuk meg a mázzal (még forrón).
Hozzávalók:
- 2,5 dl tej
- 1 csomag Dr. Oetker Instant Élesztő
- 10 dkg cukor
- 2 db tojás
- 8 dkg vaj
- 1 csipet só
- 60 dkg liszt
A töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 2 evőkanál őrölt fahéj