Egy szingapúri professzor, Zhou Weibiao olyan kenyeret kísérletezett ki, mely legalább annyira ízletes, mint a hagyományos fehér kenyér, viszont sokkal egészségesebb annál.
A tudós a fekete rizsből vonta ki az antocianint, vagyis a természetes kék pigmentet, és ezt az anyagot adta hozzá a kenyértésztához, ettől lila a színe. Amikor ezt a tésztát megsütik, az antocianin antioxidáns tulajdonságainak 80 százaléka megmarad. A vegyület reakcióba lép a lisztben található keményítőenzimekkel, és 20 százalékkal könnyebben emészthetővé teszi a lila kenyeret a fehér kenyérnél.
Az antocianinok a kutatások szerint hatékonyak az elhízás ellen, segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri, valamint a neurológiai betegségek kialakulását, sőt még a rákot is.
A jövő egyik szuperételének tartott lila kenyér egyelőre nem került még kereskedelmi forgalomba, a professzor azonban már tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy minél hamarabb gyártani és forgalmazni kezdjék.
Mindemellett már többen is érdeklődtek nála, hogy az ötletét felhasználva más ételek, például a csokoládé egészségesebb változatát is kifejleszthessék.