Brabanti sertésborda
3 ek olaj
4 db 15 dkg-s sertésbordaszelet
só, fehérbors
3 dkg liszt
4 kis fej vöröshagyma
2 dl sör
1,5 dl erőleves
1 kanál étkezési keményítő
Elkészítése:
Mélyebb serpenyőben olajat hevítünk. A sóval, borssal fűszerezett, lisztbe forgatott bordákat mindkét oldalukon néhány percig pirítjuk.
A hagymát vékony karikákra vágjuk, a húshoz adjuk, majd még 5 percig sütjük. Közben megfordítjuk a húst, hozzáöntjük a sört, az erőlevest, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt 15 percig pároljuk, a kész szeleteket kiszedjük.
A hagymás sütőlevet kevés hideg vízzel összekevert keményítővel besűrítjük, még egyszer felforraljuk, a mártást a húsra öntjük.
Kehelyben tálalt krémtúrós eper
1. Az alapanyagokból a szokásosnál kissé sűrűbb palacsintatésztát keverünk. Ha botmixerrel keverjük ki a masszát, alaposan fel tudjuk habosítani, így lazább lesz a tészta.
2. Lehetőség szerint legalább fél órát pihentessük. Sütéskor a teflonserpenyőbe legfeljebb pár csepp olajat kell tenni, hiszen a tésztában is van olaj. Amikor az egyik oldala megsült, falapáttal fordítsuk meg a palacsintát.
3. Egy lapostányérra borítsuk le az üvegtálacskát, és simítsuk rá még melegen a palacsintát.
4. Egy másik üvegtálkával fedjük le a tésztát, így jobban megtartja a formáját akkor is, ha kihűl.
5. Tálaláskor tegyünk egy-egy palacsintát a tálkákba, és szórjuk bele a feldarabolt epret. Amennyiben csak felnőtteknek kínáljuk ezt a desszertet, locsoljuk meg egy kis rummal. Majd koronázzuk meg az ízesített túrókrémmel, végül díszítsük citromlevéllel, és máris kínáljuk. A nyár folyamán kóstoljátok meg málnával vagy őszibarackkal is!