nlc.hu
Gasztro

3+1 jel, amiből már ránézésre tudhatod, hogy a sertéshús igazán friss

Milyen a friss sertéshús állaga és illata? Csak a rózsaszín az igazi, vagy egy kis szürkés árnyalat még belefér? Így állapíthatod meg, hogy igazán friss-e a sertéshús!

A bevásárlást sokan csak futtában intézzük, így nem biztos, hogy alaposan megnézzük, mit is teszünk a kosarunkba. Egy-egy konzerv vagy száraztészta esetében ez is nem is jelenthet gondot, de a húsokkal már más a helyzet. Fogadd meg a következő tanácsokat, amelyek segítségével másodpercek alatt megállapíthatod, friss-e a sertéshús.

A sertéshús színe

Ha fiatal a sertés, akkor halvány rózsaszínűnek kell lennie a húsnak, ha pedig idősebb, akkor lehet sötétebb is. Az biztos, hogy a szürkés  elszíneződés nem egészséges – amíg a csirkehúsnál egy minimális szürke árnyalat még elfogadható, addig ugyanez a sertéshús esetében kizáró tényező. Vagyis: ha nem rózsaszín, és nem élénk a sertéshús színe, biztos lehetsz benne, hogy nem friss.

A sertéshús állaga

Ha nyákos a hús felszíne, és vékony bevonat képződött rajta, még véletlen se tedd a kosaradba! A friss sertéshúson nem szabad ragacsos rétegnek lennie. Helyette a száraz, tömött állag utal a frissességre – persze, ne csontszáraz húsra gondolj, de a nyákos réteget vedd figyelmeztető jelnek.

A friss sertéshús ismérvei

A friss sertéshúsnak semleges az illata
Fotó: Getty Images

Emellett ne feledd: az egészséges sertéshúsnak nemcsak kiterjedése, hanem súlya is van. Ha túl könnyűnek érzed a húst, akkor jó eséllyel növekedési hormonokat is kaphatott az állat a takarmányon kívül.

A sertéshús szaga

A sertéshús illata (rosszabb esetben szaga) sok mindent elárul. Alapesetben a friss sertéshús illata semleges. Ahhoz, hogy felismerd a romlott húst, még csak különösebb szakértőnek sem kell lenned, hiszen, ha megszagolod, és kellemetlennek találod az illatát, az már egy figyelmeztető jel lehet. Sem a savanykás, sem az édeskés nem a friss hús ismérve. Ha nem közvetlenül a termelőtől vagy megbízható boltból vásárolsz, akkor jó, ha az előre pácolt sertéshúst is mellőzöd, mert a különböző fűszerekkel könnyen elnyomható a hús szaga.

+1 tipp: ha előre csomagolt húst veszel, nyomd egy kicsit össze. Ha gyorsan visszanyeri az eredeti vastagságát, jó eséllyel friss áruval van dolgod.

Szponzorált tartalom

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top