Tartják magukat az emeletes süteményalkotások
Az sem mindegy, hány emeletes az adott torta: minél több, annál jobb. (Persze azért nem árt, ha az ifjú pár eléri a tetejét, mert még mindig divat közösen felvágni az ünnepi tortát.) Bár a cukorvirág díszek még nem mentek ki a divatból, az ömlesztett élő rózsa halmok most az igazán menők (a nagy sándori hagyományt követve). Nem árt vigyázni arra, hogy a virágok vegyszermentesek legyenek, ami nem könnyű feladat. Az összhang kedvéért érdemes a menyasszonyi ruhához és a csokorhoz igazítani a tortavirágok színét, típusát. Az üde, igazi virágok kerülhetnek a torta oldalára, vagy az emeletek szélére. Külön érdemes hűteni a tortát és a virágokat, és csak az utolsó pillanatban meghinteni velük az édességet.
Újabban az esküvői torta ajándékként is szolgálhat. Ne a hagyományos, nagy tortára gondoljatok, hanem az úgynevezett mini tortára. Ezt használhatjátok a helyek jelölésére, a neveket akár vékony marcipánbetűkből is ráírhatjátok. Az ültető torta néven meghonosodó apróságot díszíthetitek szaténszalaggal, igazi és cukorvirággal, vagy akár cukorostyából készült fotóval. A mini torta általában elvihető ajándék, de sokszor a menyasszonyi torta megkezdésekor a násznép is felszeli a saját kis tortáját, és végső gyomorpróbaként elfogyasztja azt.
Az újdonságok után végül az alábbiakban olvashatsz egy hamisítatlan, az ősi torta szárított gyümölcseivel operáló esküvői minitorta receptet. (Nyugodtan kipróbálhatod, akkor is, ha még szó sincs esküvőről, a siker garantált, hátha azonnal megkéri a kezedet.)
Ananászos nász-süti
45 dkg cukor
45 dkg vaj
45 dkg liszt
10 tojás
45 dkg datolya
45 dkg mazsola
45 dkg cukrozott/kandírozott cseresznye
45 dkg kandírozott ananász
45 dkg vegyes kandírozott gyümölcs (egy héttel a készítés előtt be kell áztatni brandy-be)
1/2 teáskanál gyömbér
2 teáskanál fahéj
1 teáskanál szerecsendió
2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál szegfűbors
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 300 fokra. Keverd össze a vajat a cukorral, majd add hozzá a felvert tojásokat. Ezután jöhet az átszitált, fűszerekkel összekevert liszt. Forgasd meg a szárított gyümölcsöket lisztben, majd add az előző masszához. Az így elkészült tésztából formázz tenyérnyi cipókat, és helyezd el azokat egy kivajazott tepsibe úgy, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz.
Fél óra sütés után fedd le alufóliával, nehogy megégjen a teteje. (A süti és a fólia ne érintkezzen!) Két óra után hústűvel ellenőrizd az állagát, kb. három óra alatt sül meg a mini torta.
A mennyiségeket a násznép számától függően csökkentheted. Ebből az adagból 4 és fél kiló süti lesz.