Kapros-gombás gyöngytyúk vajas lúdgége tésztával
Hozzávalók 6 személyre:
8 cl étolaj
10 dkg vöröshagyma
10 dkg pirospaprika
12 dkg zöldpaprika
10 dkg gomba
2 csomó kapor
10 dkg paradicsom
2 dl tejföl
4 dkg liszt
1 dl tejszín
25 dkg lúdgége tészta
3 dkg vaj
só
Elkészítése:
A gyöngytyúkot feldaraboljuk. Olajban finomra vágott vöröshagymát pirítunk, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és azonnal beletesszük a megmosott gyöngytyúk darabokat. Fedővel letakarva, mindig csak kevés vizet hozzáadva pároljuk. Sóval ízesítjük. Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a kockára vágott, megmosott zöldpaprikát. Kevés olajban megpirítjuk a kockára darabolt gombát, kevés sóval ízesítjük, majd a friss, apróra vágott kapor felével meghintve néhány pillanatig pirítjuk, végül az egészet a gyöngytyúkra öntjük.
Ezután beletesszük a héjától megtisztított, kockára vágott, kimagozott paradicsomot is. Végül tejfölös habarást készítünk, amelyet a szűrőn keresztül az ételekhez öntünk. Tejszínnel javítjuk, és hozzáadjuk a vágott kapor másik felét is. Néhány percig mérsékelt tűzön forraljuk. Levének simának, bársonyosnak kell lenni.
A sós vízben kifőzött lúdgége tésztát olvasztott vajra téve átforrósítjuk, és külön edényben adjuk a gyöngytyúkhoz, amelyet kitálalva, egy kevés tejföllel meglocsolva díszítünk.
Fűszeres tea
Hozzávalók:
2 filter fekete tea
csipetnyi szegfűszeg, őrölt fahéj és kardamom-mag
Elkészítése:
Különösebb szaktudásra itt sem lesz szükségünk. Főzzünk teát, majd dobáljuk a kannába a fűszereket. Kis ideig hagyjuk állni, majd szűrjük le a teát egy lábosba. Takaréklángon kevergetve melegítsük újra. Adjunk esélyt más fűszereknek (pl. gyömbér, csillagánizs) is – kísérletezzünk bátran az ízekkel.