Göngyölt csirke
Hozzávalók 4 személyre:
2 db sárga vagy piros húsú paprika
1 kanál kapribogyó
8 szelet ajóka (szardella)
2 gerezd fokhagyma
egy csokor kakukkfű
40 g juhsajt
4 kanál olaj
1 tojás
4 kanál balzsamecet
1 merőkanál zöldségleves
só, bors
Elkészítése:
Megmossuk a paprikákat, és behelyezzük a sütőbe, amit 180 fokra melegítettünk elő. Fél óra múlva kivesszük a őket, és betesszük egy papírzacskóba, majd jó szorosan bezárjuk a tasak száját. Így a meleg gőz elősegíti, hogy a paprika héja elváljon a húsától, és könnyebb meghámozni. Hagyjuk kihűlni, majd kicsumázzuk, az ereit is eltávolítjuk, kiterítjük, és nyolcfelé osztjuk.
A hússzeleteket bekenjük felvert tojással, ráfektetjük a sültpaprika réteget, majd a szardellát, a kapribogyóból néhány szemet, a vékonyra szelt sajtot, és megkenjük a fokhagymával, ledarált kakukkfűvel.
A hússzeleteket úgy göngyöljük össze, hogy előbb a végeit behajtjuk, hogy ne folyjon ki az ízletes töltelék, majd konyhai kötözőzsineggel rögzítjük a csomagocskákat. Teflon serpenyőben, forró olajban minden oldalukat átsütjük 2-3 percig.
Meglocsoljuk a balzsamecettel, egy kicsit elpárologtatjuk, hozzáöntünk egy merőkanál húslevest, beledobunk egy ágacska kakukkfüvet, lefedjük az edényt, és kb. 15 percig pároljuk a húsgöngyöleget. Forrón tálaljuk.
Kehelyben tálalt krémtúrós eper
1. Az alapanyagokból (pontos mennyiség a májusi Praktika magazin 62. oldalán) a szokásosnál kissé sűrűbb palacsintatésztát keverünk. Ha botmixerrel keverjük ki a masszát, alaposan fel tudjuk habosítani, így lazább lesz a tészta.
2. Lehetőség szerint legalább fél órát pihentessük. Sütéskor a teflonserpenyőbe legfeljebb pár csepp olajat kell tenni, hiszen a tésztában is van olaj. Amikor az egyik oldala megsült, falapáttal fordítsuk meg a palacsintát.
3. Egy lapostányérra borítsuk le az üvegtálacskát, és simítsuk rá még melegen a palacsintát.
4. Egy másik üvegtálkával fedjük le a tésztát, így jobban megtartja a formáját akkor is, ha kihűl.
5. Tálaláskor tegyünk egy-egy palacsintát a tálkákba, és szórjuk bele a feldarabolt epret. Amennyiben csak felnőtteknek kínáljuk ezt a desszertet, locsoljuk meg egy kis rummal. Majd koronázzuk meg az ízesített túrókrémmel (amelynek készítését a hónap favoritja rovatban, a 62. oldalon olvashatjátok), végül díszítsük citromlevéllel, és máris kínáljuk. A nyár folyamán kóstoljátokk meg málnával vagy őszibarackkal is!