A padlóhoz legjobb, ha könnyen felmosható anyagot választasz, ilyenek pl. a padlólapok és a linóleum. Persze az utóbbinál nem kell a lakótelepekről ismerős PVC-padlóra gondolni, ma már valóban szép linóleumok kaphatók.
A bútorok is legyenek könnyen tisztítható anyagból. Ide például biztosan jobb a bútorlap és az üveg, mint a fa, de ha mégis arra esik a választás, fontos a megfelelő felületkezelés. A konyhapult lapja is legyen jól fertőtleníthető anyagból.
A szemetes az egyik fő bajforrás. Figyeljünk rá, hogy jól záródjon, és mindig tartsuk tisztán. Legjobb, ha zacskóval béleljük ki, de persze ez sem helyettesíti a fertőtlenítést! Gyakran ürítsük, és ha pl. hétvégére elutazunk, sose hagyjuk a lakásban.
Ételeink és az alapanyagok tárolása szintén fontos a higiénia szempontjából. A piszkos, földes (pl. krumpli) anyagokat sose tartsuk a tiszta dolgok közelében. Sőt, ezeket nem is árt megtisztítani. A tojásokat viszont mossuk le, és aztán tiszta ruhával törölgessük meg, mert a nedves tojáshéjon vidáman elszaporodnak a kórokozók.
A hűtőben mindig selejtezzük ki a lejárt szavatosságú dolgokat, és sose tartsunk el egy napnál tovább gombával készült ételeket. A hőmérséklet mindig legyen elég hideg, és ne nagyon keverjük az egyes ételfajtákat. Az ételeket lefedve tároljuk, így tovább el is állnak! A hűtőt is rendszeresen takarítsuk, fertőtlenítsük.
Figyeljünk arra, hogy edényeinket zárt helyen tartsuk, így nem porosodnak.
A mosogató tisztaságára már csak azért is figyeljünk oda, mert itt köthet ki a legtöbb szennyeződés. A lefolyót mindig tartsuk tisztán. A legcélszerűbb, ha lefolyószűrőt használunk, és ezt rendszeresen fertőtlenítjük. De emellett sem árt időről időre Domestost önteni a lefolyóba, hiszen ez a kisebb és zsíros szennyeződéssel egyaránt elbánik.
Különösen figyeljünk arra, hogy a mosogatás során az edényeket alaposan öblítsük le, így nem maradnak rajtuk vegyszermaradványok. A mosogatószivacs, mivel általában nedves, a gombák és baktériumok melegágya lehet, legjobb gyakran cserélni, és még gyakrabban fertőtleníteni.
Ne felejtsük el a napi főzés után a használt felületeket alaposan lemosni és fertőtleníteni, hogy a következő napra ismét készen
A fertőtlenítőszereket biztonságosan alkalmazd! Használat előtt mindig olvasd el a címkét és a használati utasítást!