Nagyobb mennyiségben érkezett a piacokra, üzletekbe friss magyar spárga – írja a Fruitveb.hu. A hazai termesztésű spárga kiváló minőségű, jelentős része azonban a határainkon túlra, jellemzően Németországba, Ausztriába vagy Svájcba kerül. A magyarok az EU átlagához képest nagyon keveset fogyasztanak belőle, bár az elmúlt években növekedni látszik a spárga népszerűsége.
A lap információi szerint hazánkban nagyjából 1420 hektáron termesztenek spárgát, évente nagyjából 5000 tonnányit. Ennek java – a teljes mennyiség 60 százaléka – Bács-Kiskun megyéből érkezik, de jelentős termelő (30 százalék) Csongrád is, illetve kisebb ültetvények találhatóak Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében is.
A hazai spárgaszezon április elejétől június elejéig-közepéig szokott tartani, idén azonban a szokatlanul hűvös időjárás miatt később kezdődött a betakarítás. A munkálatokat nehezíti, hogy az előző évekhez hasonlóan idén is munkaerőhiányt tapasztalnak a termelők. A spárga betakarítását nehezíti, hogy a növényeket kézzel érdemes kihúzni a földből, mivel egy rossz mozdulattal akár a későbbi termést is tönkre lehet tenni.
A spárga egyike a legegészségesebb zöldségeknek, alacsony a kalóriatartalma, de magas a tápértéke, emellett rengeteg növényi rostot tartalmaz és gazdag A-, C-, E-, és K-vitamin forrás, de található benne B-vitamin, folsav, kalcium, foszfor, vas, nátrium és kálium is. A spárga rostjai könnyen emészthetőek, ezért a zöldség fogyasztása elősegíti az egészséges bélműködést is.
Íme pár kiváló recept, spárgával:
- Mit készítsünk spárgából? 3 pofon egyszerű recept
- Spárgakrémleves: 3 receptet is mutatunk
- Citromos csirke spárgával mindössze 5 hozzávalóból