Ez a sütemény valóban egyszerű, és valóban megbirkóznak vele a kezdők. Ráadásul olyan jól néz ki, hogy senkinek nem jutna eszébe: egy kezdőknek készült szakácskönyvből van.
A könyv ismét beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Segítenek a fázisfotók, és egyedülálló módon részletezi a különféle fajtájú sütőkben alkalmazandó sütési hőfokot. A pontokba szedett utasítások könnyen követhetővé teszik a folyamatot. Hajrá!
Tejszínes epertorta
(Lédús)
Hozzávalók:
A rázott tésztához:
80 g vaj vagy margarin
170 g búzaliszt
2 csapott teáskanál sütőpor (Ez most ugye nem komoly? Fél tasak és kész
)
80 g cukor
1 tasak vanillincukor
2 tojás
75 ml író (Nna! Írót ugye már nem nagyon lehet kapni. Ha mégis, kérném a lelőhelyeket. A múltkori “vadásszunk lime-ot” című rövid, kétnapos kalandtúra után egy huszáros fordulattal, és a múltkori recept megtekintésével ezt is tejjel pótoltam.)
A tetejére:
500 gr tejszín
1 tasak vanillincukor
2 ek. cukor
500 gr eper
A bevonathoz:
1 tasak világos tortazselé
250 ml narancslé
Elkészítési idő: 45 perc a hűlés ideje nélkül
Sütési idő: kb. 25 perc
Elkészítése:
1. A tésztához a vajat vagy margarint kis edényben felolvasztjuk és kissé hűlni hagyjuk.
2. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, jól záródó (kb. 3 l-es) tálba szitáljuk (nekem nincs is szitám, de úgy biztos még finomabb lenne az enélkül is tökéletes tészta!), a cukorral és vanillincukorral elvegyítjük. A tojást, vajat vagy margarint hozzáadjuk. A tálat a fedelével jól lezárjuk és többször (összesen 15-30 másodpercig) erősen összerázzuk, hogy a hozzávalók jól elvegyüljenek.
3. Az egészet keverőkanállal vagy habverővel újra gondosan átkeverjük, hogy a tál szélén maradt tészta is belekeveredjen. A masszát egy (26 cm átmérőjű, alján kikent) tortaformába öntjük, tetejét elsimítjuk és a sütőbe helyezzük.
Sütés:
felső/alsó hőfok: kb. 180 fok előmelegítve
légkeveréses sütőnél: kb. 160 fok (előmelegítve)
gázsütőnél: 2-3-as fokozat (előmelegítve)
sütési idő: kb. 25 perc
4. A tortalapot a formából kivesszük,
5. A tetejéhez a tejszínt a cukorral és vanillincukorral elkeverjük (Természetesen fel kell verni. E fölött a kis, ám igen fontos részlet fölött elsiklott a szerző, netán a fordító. Kár!), ezzel a tortalapot megkenjük és teljesen kihűtjük.
6. Az epret megmossuk, jól lecsöpögtetjük, szárát levesszük, a szemeket felszeleteljük és cserépszerűen a tejszínmasszára fektetjük.
7. A bevonathoz a tortazseléből és narancsléből a bevonatot a tasakon lévő leírás szerint de cukor nélkül elkészítjük, és középről kiindulva az eperszeletekre öntjük. A
8. Tálalás előtt a torta szélét késsel fellazítjuk és a karikát levesszük.