A múlt heti hétvégi menüvel ügyesen meghoztuk a nyarat, jövő héten talán már a strandszezont is megnyithatjuk, most viszont még előttünk a hétvége és a gyermeknap, így hétvégi menünkkel is a gyerekek kedvében járunk.
Spongyabob és Patrick szendvics
Hozzávalók:
- kevés vaj
- piros kaliforniai paprika
- pár szem olívabogyó
- 2 db főtt tojás
- párizsi vagy sonka
- szeletelt sajt
- néhány levél saláta
- néhány szelet rozskenyér
- a kezeknek ropi
Elkészítés
Kenjük meg a rozskenyeret vajjal majd tegyünk ra egy szelet sajtot. A tojás fehérjéből készítsük el a szemeket, es a nadrágot. A fekete olívabogyót használjuk a szemeknél és a szempilláknál is. Kaliforniai paprika legyen a folyton mosolygó száj es a nyakkendő. Fogak szinten tojásból vannak, az arc es az orr pedig sajtból. A karok és lábak ropiból vannak, végén tojással.
Patrick párizsiból készült, tojás es olíva szemekkel.
A receptet Anita, a Bonnie konyhája blog szerzője készítette.
Bolognai ragus pizza
Hozzávalók a vékony pizzatésztához:
- 35-40 dkg liszt
- 4-5 ek. olaj
- 1 dl víz
- 1 csipet bazsalikom
- 1 csipet oregánó
- 2 dkg élesztő
Elkészítés
A ragu itt is az előző napi szószból áll, de ügyeljünk rá, hogy jó sűrű legyen. Mondhatni paradicsomos darált husi!
Bár úgy tartják az olaszok, hogy igazán könnyen „márvány” munkalapon lehet jól pizzatésztát gyúrni, én a nagymamám gyúródeszkáját örököltem, és ez minden tekintetben rácáfol az olaszokra. Az élesztőt langyos vízbe morzsolom, majd pár percig hagyom felfutni. A lisztet beleöntöm egy tálba, a közepén egy kis mélyedést hagyok, és már teszem is bele az olajat és a felfuttatott élesztőt. Én kézzel szoktam összedolgozni a tésztát, így érzem, hogy kell-e még bele bármelyik alapanyagból. A felsorolt fűszerek valamelyikéből – a hangulatomnak megfelelően – beleszórok egy mokkáskanálnyit. Újra összegyúrom, és már mehet is a tészta a deszkára. Előkapom a mama sodrófáját, és lisztezés mellett jó vékonyra nyújtom a tésztát. Kemence híján előmelegített sütőben sütöm meg a tésztát. Először 150-160 fokon 10-15 percig (a lényeg, hogy még ne piruljon meg), majd kiveszem, és ráteszem a megmaradt bolognai ragut, reszelek rá füstölt sajtot, és visszarakom a sütőbe. Ha a tészta széle megpirult, és a sajt is ráolvadt, akkor lehet teríteni!
A ragu receptjéért kattints ide!
Mázas brownie friss eperrel
Hozzávalók a tésztához:
- 300 g (kristály) cukor
- 200 g vaj
- 2 tojás
- 50 g cukrozatlan kakaópor
- 2 dl tej
- 100 g natúr joghurt
- 10 g sütőpor
- 250 g búzaliszt
Hozzávalók a mázhoz:
- 150 g vaj
- 200 g étcsokoládé
- 35 g cukrozatlan kakaópor
- 220 g natúr joghurt
- 120 g porcukor
a tetejére:
- 300 g friss eper
Elkészítés
•A tejet a zsiradékkal és a cukorral egy lábasba öntjük, és felmelegítjük, egészen addig, amíg el nem olvad a zsiradék és a cukor.
•A száraz hozzávalókat, a lisztet, a sót és a kakaóport kimérjük egy tálban, majd kézi habverővel hozzákeverjük a felmelegített masszához.
•Végül, szintén kézi habverővel, hozzáadjuk a tojásokat és a natúr joghurtot.
•Egy magasabb falú tepsit kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a masszát.
•Előmelegített sütőben légkeverésen 180 fokon, 30 percig sütjük.
•A mázhoz az összes hozzávalót egy lábasba tesszük, és felmelegítjük, szintén addig, ameddig teljesen el nem olvadnak a hozzávalók.
•Amikor megsült a tészta, kicsit hűlni hagyjuk, majd körbevágjuk a tepsi szélét, hogy elváljon a tészta a tepsi falától.
•Végül ráöntjük a forró mázat a piskótára.
•Szoba-hőmérsékleten fél órán át hűlni hagyjuk, majd hűtőbe tesszük.
•Tálalás előtt alaposan megmossuk az epret, apró darabokra vágjuk, majd frissen a kihűlt mázra tesszük.
A receptet Gruber Ági, az Ági kicsi világa bloggere készítette.
Jelzőlámpa szendvics
Hozzávalók 4 szendvicshez:
- csipetnyi só
- 100 g sárgarépa
- extra szűz olívaolaj
- 50 g zöldborsó
- 8 szelet toast kenyér
- 80 g olívás krémsajt
- 4 ek. fűszeres paradicsomszósz
- 4 szelet (pármai) sonka
- 2 ek. citromlé
Elkészítés
A toastkenyérszeletek héját levágjuk. Egy műanyag boros dugóval vagy egy kicsi kupakkal négy kenyérszelet közepére három-három lyukat szúrunk. A zöldborsót lobogó, sós vízben puhára főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. A sárgarépát kislyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, meglocsoljuk a citrolével és egy kevés olívaolajjal, majd összekeverjük. A lyuk nélküli kenyereket vékonyan megkenjük az olívás krémsajttal, mindegyikre egy-egy szelet sonkát helyezünk, és elosztjuk rajtuk a paradicsomszószt, a sárgarépát és a zöldborsó pürét úgy, hogy az egyes hozzávalók piros, sárga és zöld színei a lyukakba illeszkedjenek. A kiszúrt szeleteket a zöldséges rétegre helyezzük, és a szendvicseket azonnal tálaljuk. A hozzávalókat tetszés szerint változtathatjuk: a paradicsomszósz helyett használhatunk friss paradicsomot, paprikakrémet, a répa helyett sütőtök pürét, a borsó helyett friss salátát, spenótot, brokkoli- vagy avokádó krémet.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza blog szerzője készítette.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel