nlc.hu
Gasztro
Rákaptunk a strucctenyésztésre

Rákaptunk a strucctenyésztésre

Egyre több gazda és önkormányzat foglalkozik strucctenyésztéssel. A húsa nagyon keresett külföldön, Svájcba és Angliába is exportáljuk.

Egyre több önkormányzat tenyészt struccot Magyarországon, vannak olyan települések, ahol közmunkaprogramra kapott forrásból – írja a Magyar Hírlap.

Az utóbbi 5-6 évben ugyanis megduplázódott a strucchús iránti kereslet Nyugat-Európában. Svájc az egyik fő fogyasztó, de Angliában, Németországban, Franciaországban és Olaszországban is szívesen fogyasztja az elit.

Rákaptak a strucctenyésztésre az önkormányzatok

A hajdúsági Monostorpályiban tavaly nyáron vettek struccokat a Start munkaprogram révén, a karám létrehozásával és a takarmánnyal együtt mintegy 15 millió forint támogatást kaptak. A tenyésztést folytatják, mert ez munkalehetőséget is jelent a közmunkásoknak. Egyébként más hajdúsági települések is fontolgatják a strucctenyésztést, sőt fiatal gazdák is igényelhetnek erre támogatást.

Amit eddig nem tudtál a struccról:

  • Magyarországon csaknem 20 éve foglalkoznak strucctenyésztéssel.
  • Sokan azért vágtak bele a tenyészésbe, mert az állat igénytelen, lucernát, szemes takarmányt is eszik, továbbá bírja a hideg telet.
  • A 100-110 kilogrammos futómadár húsa értékesíthető, tojása 25 tyúktojásnak felel meg, bőre pedig vetekszik a krokodiléval.
  • Combhúsa az igazán értékes falat, ami 30-32 kilót nyom.
  • A sztéknek való felsőcomb termelői ára négyezer forint körül mozog, az alsócombból főként pörköltet, gulyáslevest készítenek, ennek termelői ára mintegy kétezer-ötszáz–háromezer forint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top