A gyors fogásokból álló nyári hétvégi menüket tartogassuk a kánikulára, most olyan hétvégi menüvel készültünk, amit az ilyen vihar utáni, kellemesebb nyári hétvégéken is bátran elkészíthetünk.
Kukoricás-spenótos muffin
Hozzávalók:
- 20 dkg morzsolt, főtt kukorica
- 2 egész tojás
- 25 dkg liszt
- 1 púpozott tk. sütőpor
- 2,5 dl tejszín
- 5 dkg paraj, finomra aprítva
- 2 gerezd fokhagyma
- fél dl olaj
- fél tk. fűszerpaprika
- só, frissen őrölt bors
A sütőt melegítsük elő 180-190 fokra. A lisztet egy keverőtálban keverjük össze a sóval, paprikával és a sütőporral. Üssük bele a tojásokat, borítsuk rá a kukoricát, a spenótot és tejszínt. Adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, sót és borsot, majd az egészet alaposan keverjük össze. Adagoljuk muffinsütőformába a masszát (a mélyedéseket háromnegyedig töltsük meg), majd süssük készre kb. 23-25 perc alatt. 12 darab lesz belőle.
Hideg málnakrémleves minitúrógombóccal
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg málna
- 4 dl főzőtejszín
- 3 ek. méz
- 8-10 levél friss menta
A gombóchoz:
- 25 dkg túró
- 4 dkg búzadara
- 1 ek. cukor
- csipet só
- 1 tojás
A gombóchoz a túrót a búzadarával, csipet sóval és a tojással alaposan összedolgozzuk, és 20 percre a hűtőbe tesszük. Közben a málnát a tejszínnel és a mézzel turmixgépben összeturmixoljuk, hűtőbe tesszük tálalásig. (Ha hígabbra szeretnénk, akkor jéggel vagy vízzel, esetleg gyümölcslével tovább hígíthatjuk.) A túrós masszából minigombócokat formálunk, és a cukorral együtt felforralt vízben addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére. A hideg levesbe szedjük, finomra vágott mentát szórunk rá, és tálaljuk.
Tényleg finom finomfőzelék kakukkfüves-mézes csirkecombbal
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg zsenge sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- olívaolaj
- 40 dkg zsenge zöldborsó
- 1 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 1 ek. szárított kakukkfű
- 3 dl főzőtejszín
- só, frissen őrölt bors
- 4 egész csirkecomb
- 1 ek. méz
A répákat hámozzuk meg, kockázzuk fel egészen apróra. A szintén apróra vágott hagymát dinszteljük puhára olívaolajon, majd adjuk hozzá az aprított fokhagymát, a sárgarépát és a borsót. Öntsük fel a borral. Adjunk hozzá fél evőkanál szárított kakukkfüvet. Pároljuk puhára a zöldségeket a borban, majd öntsük fel a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, az alkohol pedig elfő. A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, kenjük meg olívaolajjal. 230 ˚C-os sütőben süssük ropogósra 50-55 perc alatt. Keverjük el a mézet a maradék kakukkfűvel (ha túl sűrű a méz, enyhén melegítsük meg), kenjük meg vele a kisült csirkecombokat.
Pohárkrém csokis meggylekvárral
Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
A csokis meggylekvár:
- 20 dkg meggy
- 5 dkg cukor
- 5 dkg étcsokoládé
A krémhez:
- 20 dkg mascarpone
- 5 dkg porcukor
- 2 dl hideg habtejszín felverve
A díszítéshez:
- 2-3 kocka étcsokoládé
- pár szem meggy
A meggyet megmossuk, kimagozzuk, és egy lábasba tesszük a cukorral együtt. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett 20-25 perc alatt sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk az étcsokoládét, elkeverjük, lehúzzuk a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk. Ha teljesen kihűlt, elkészítjük a krémet. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd óvatosan összeforgatjuk a felvert tejszínhabbal. 1 dl-es poharak aljába kanalazzuk a kihűlt csokis meggylekvárt, és rákanalazzuk a mascarponekrémet. A pohárkémek tetejére csokoládét reszelünk, és 1-1 szem magozott meggyel díszítjük.
Grillezett halloumi nektarinnal, szezámmagos fűszerkeverékkel
Hozzávalók:
- 1 kis csokor petrezselyem
- kevés olívaolaj
- kevés méz
- 2 nektarin
- 10 dkg halloumi vagy más grillezhető sajt
- 2 marék bébispenót, vagy rukkola, vagy madár saláta
A fűszerkeverékhez:
- fél ek. koriandermag
- fél ek. római kömény
- 2,5 dkg szezámmag
- 5 dkg török mogyoró
Először a fűszerkeveréket készítjük el.
Egy száraz, forró serpenyőben megpirítjuk a török mogyorót. Ha megvan, félretesszük, hűlni hagyjuk. A szezámmagot is aranyszínűre pirítjuk, majd egy tálkába öntjük.
Végül a koriandermagot és a római köményt pirítjuk illatosra.
A kihűlt mogyoróról a héját ledörzsöljük.
Az összes hozzávalót mozsárba tesszük, és durvára törjük. (Mozsár hiánya esetén egy nehezebb lábas aljával törjük össze).
A fűszerkeverékből ehhez a salátához csak egy evőkanállal használunk fel, a maradékot száraz helyen 2-3 hétig lehet tárolni. A keveréket szórhatjuk paradicsomsalátára vagy lepénykenyérre, olívaolajjal kikeverve mártogatósként is felhasználhatjuk, valamint húsok és zöldségek fűszerezésére is kiváló lehet.
A salátához a nektarint kimagozzuk, 8 egyenlő részre vágjuk. Egy száraz, forró serpenyőben a darabokat mindkét oldalukon körülbelül 1,5-2 percig sütjük.
A grillsajtot tetszőleges nagyságúra felszeleteljük, és a nektarinokkal megegyező módon, forró serpenyőben megsütjük.
A salátaleveleket megmossuk, a vizet papírtörlővel leitatjuk, majd egy tányérra halmozzuk.
A salátaágyra helyezzük a nektarinokat és a grillsajtot, majd megszórjuk 1 púpos evőkanál fűszerkeverékkel.
A petrezselymet a salátára tépkedjük, végül az egészet meglocsoljuk egy kis mézzel és olívaolajjal.
A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.
Még több ötlet a hétvégi menühöz az NLCafén:
- Hétvégi menü a klasszikustól a különlegesig
- Könnyed nyári menü a hétvégére
- Hétvégi menü a világkonyhából