A bolti ropi és chips helyett készíts inkább házi sós nasit! Érdemes kipróbálni a házi gyümölcs- és zöldségchipseket is, de nagy sikere lesz mai receptünknek, a zöldfűszeres grissininek is, ami egy kiváló ropihelyettesítő.
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 20 g friss élesztő
- 1 tk. só
- 1 tk. kristálycukor
- 1,25 dl joghurt
- 1 dl olívaolaj
- 1,5 dl langyos víz
- ízlés szerint zöldfűszerek (kakukkfű, oregánó, rozmaring, kapor)
- durva szemű tengeri só
- A langyos vízben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az élesztőt néhány perc alatt felfuttatjuk
- A lisztet a sóval és az aprított zöldfűszerekkel elkeverjük.
- A lisztes keverékhez adjuk a felfuttatott élesztőt (vízzel együtt), az olívaolajat és a joghurtot.
- Egynemű tésztává gyúrjuk.
- A tésztát félbe- vagy négy részbe vágjuk (így könnyebb vele dolgozni), majd lisztezett nyújtódeszkán 0,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk. Nagyon vékonyan megkenjük vízzel, és meghintjük durva szemű tengeri sóval. A téglalapból 1 cm-es csíkokat vágunk, megtekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
- 170 °C-ra előmelegített sütőben (légkeverésen) körülbelül 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Még több ropi, chips és alternatíváik:
- A nagy ropiteszt: minél égettebb, annál jobb?
- Így készül a sonkás-sajtos ropi házilag
- Készíts chips helyett egészséges rágcsát!