Mi az indukciós főzés?
A gáztűzhellyel vagy kerámia főzőlappal ellentétben az indukciós főzés közvetlenül az edényeket melegíti. Ennek következménye az, hogy a lakásban nem keletkezik hő, így rendszeresen szellőztetni sem szükséges.
Az indukciós főzés kihasználja az elektromágneses mezőt, amelyet egy váltakozó elektromos áram átvezetése okoz egy réz tekercshuzalon, amely egy indukciós tűzhely. A keletkező mágneses mező ingadozik és indukál egy örvényt, ennek következtében az elektromos áram „mozog” az edényben. Ennek eredményeként az edények felmelegszenek az elektromágneses mező indukciójával. Így az indukciós főzőlapok hűvösek maradnak, míg az ételek gyorsabban és pontosabban készülnek el.
Miért válasszam az indukciós főzőlapot?
Az indukciós főzőlap az erre a célra szolgáló edényeket és serpenyőket közvetlenül felmelegíti, így a főzéshez felhasznált energia a lehető legjobban hasznosítható. Az egyedülálló közvetlen fűtési üzemmódnak köszönhetően az indukció biztonságosabb főzési környezetet teremt és utána még a konyhánk is tiszta lesz. A közkedvelt online webáruházakban már 30 és 70 ezer forint közötti áron szerezhetünk be Electrolux, Bosch, Gorenje vagy Zanussi típusokat, nem érdemes olcsóbb vagy nem márkás terméket választani, ugyanis a szervizeléssel lehetnek gondok a későbbiekben.
Az indukció gyorsabb, mint más főzési technológiák, 1 liter vizet forral fel 3 perc alatt. Az indukciós főzőlap pontos hőmérsékletszabályozókkal rendelkezik, amelyek azonnali átmenetet tesznek lehetővé a magas és az alacsony hő között.
Arra azonban figyeljünk oda, hogy működtetéséhez az edényeknek mágnesesnek kell lenniük. Tehát olyan edényeket szükséges beszerezni, amelyek kifejezetten erre a technológiára lettek kifejlesztve.
Tűzhely vagy indukciós főzőlap
A hagyományos tűzhely igénybevételekor szinte teljesen mindegy a serpenyő vagy edény. Azonban hátrány, hogy nem tudjuk beállítani a pontos hőfokot. Az indukciós főzőlapokkal szemben a készülék ára jóval olcsóbb, illetve a 60 és 90 ezer forint (pl.: Orion, Electrolux, Mora vagy Zanussi típusai) árkategóriában már a tűzhelyet komplett sütővel vásárolhatjuk meg. A modern sütők már időzítővel vannak kialakítva, hogy ne kelljen mindig nézni az időt. Tisztításuk szintén könnyen elvégezhető.
Az energiatakarékosság versenyében egyértelműen az indukciós főzőlap viszi a pálmát. A gáz használatával elvész az energia és nyáron nagyon bosszantó lehet, ha túlmelegszik a konyha. Természetesen beszerelhetünk légelszívó berendezést, ami ezt megoldja, de annak működésekor energiafogyasztása is lesz. Ezzel szemben az indukciós főzőlap csak magát az edényeket melegíti, nem pedig közvetlen környezetét, ezáltal jóval költséghatékonyabb
Összegzés
Elmondhatjuk, hogy a folyamatosan fejlődő világunkban az indukciós főzőlapok előnyösebb jellemzőkkel rendelkeznek a klasszikus tűzhelyekkel szemben, sőt előbbivel a főzés is kényelmesebbé válik. Azért egy jobb minőségű tűzhelyet, főleg a kombinált berendezést sem szabad elfelejteni, főleg akkor, ha ehhez vagyunk hozzászokva. Arra szintén ajánlatos odafigyelni, hogy konyhánkban mennyi hely áll rendelkezésünkre és milyen gyakran főzünk. Az ismert online áruházakban bőven van választék, viszont olyan terméket vásároljunk, amiben megbízunk, nehogy a későbbiekben probléma adódjon a szervizelés vagy alkatrészhiány kapcsán.