Padlizsánkrém füstölt paprikával és pitakockákkal
Hozzávalók:
- 2 padlizsán
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb vöröshagyma
- só, frissen őrölt fekete bors
- 1 mk. füstölt fűszerpaprika
- kevés olívaolaj
- pita
1. A padlizsánokat megmossuk, zöld végüket levágjuk, hosszában félbevágjuk és a fél padlizsánokat lapjukkal lefelé sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 200 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük (A bőre ráncos, fekete lesz.)
2. Ha kész, a padlizsán héját óvatosan leszedjük, belsejét egy tálba kanalazzuk. Belereszeljük a fokhagymagerezdet, hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk és meghintjük a füstölt fűszerpaprikával. Botmixerrel pépesre turmixoljuk.
3. A pitát serpenyőben, vagy sütőben pár perc alatt megsütjük, és ha kész, feldaraboljuk. A padlizsánkrémet a pirított pitakockákkal tálaljuk.
Zöldséges-sajtos cukkinihajó
Hozzávalók:
- 3-4 cukkini
- 1 kaliforniai paprika
- 1 közepes méretű lila hagyma
- 1 paradicsom
- 5 dkg olívabogyó
- kevés étolaj
- só, bors
- reszelt (Gouda) sajt
1. A cukkiniket megmossuk, végüket levágjuk, majd hosszában kettévágjuk őket. Kivájjuk a húsukat úgy, hogy oldalt maradjon egy kis peremük. A kivájt cukkinihúst felkockázzuk.
2. A lila hagymát felaprítjuk, a kaliforniai paprikát és a paradicsomot felkockázzuk, az olívabogyót félbe vágjuk.
3. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a cukkini-, paradicsom- és paprika kockákat, egy pici vizet öntünk rá és néhány percig pároljuk. Közben sózzuk, borsozzuk, majd ha már a paprika is megpuhult, 1-2 percre hozzáadjuk az olívabogyókat is.
4. Olajjal kikenünk vékonyan egy sütőtepsit, belefektetjük a cukkinihajókat, és a kivájt részt megtöltjük a zöldséges töltelékkel. Reszelt sajtot szórunk rá és 200 fokon kb. 30 percig sütjük.
Szilvás pite mandulával
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 2 csipet só
- 20 dkg hideg vaj
- 1 tojás
A töltelék (a piteforma méretétől és mélységétől függően):
- 60-80 dkg szilva
- 6-8 dkg cukor
- 3 ek. darált mandula
- 1 tojás a lekenéshez
- 1-2 ek. szeletelt mandula a tetejére
- A hideg vajat felkockázzuk, és minden egyébbel együtt kimérjük egy gyúródeszkán. Kézzel gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, az a jó, ha nem ragad, szépen összeáll. Kettéosztjuk, folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük 30 percre.
- Az egyik tésztadarabot kinyújtjuk és egy kb. 20-24 cm átmérőjű tapadásmentes pitetálba/tortaformába simítjuk, úgy, hogy pereme is legyen, sőt, azon kicsit túl is érjen. Megszurkáljuk az alját villával, és hűtőbe tesszük.
- A gyümölcsöt előkészítjük: megmossuk, magját eltávolítjuk és feldaraboljuk. Összeforgatjuk a cukorral és a darált mandulával, és a hűtőből elővett tésztára kanalazzuk.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és elővesszük a másik darab tésztát is a hűtőből.
- A tésztát kettéosztjuk, és mindkét darabot kör alakúra nyújtjuk – akkorára, mint amekkora a pitetálunk – majd csíkokra vágjuk, és a csíkokból rácsos mintát formázunk.
- Ha kész, lekenjük a tésztát egy tojással, megszórjuk szeletelt mandulával, és sütőbe toljuk. 180 fokon sütjük kb. 60-65 percig, közben kb. félidőnél érdemes ráteríteni egy alufóliadarabot – nem szorosan – hogy ne piruljon meg túlságosan a tészta.
Még több hétvégi menü az NLCafén, ha inkább mást főznél:
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – a hétvégi menü főszereplői
- Hétvégi menü: az egészségestől a klasszikusig
- Gyerekbarát hétvégi menü az iskolakezdésre