Kattints a képre! |
salátában. A zöldségek nagyon frissek, a húsok pedig általában nyílt
tűzön készülnek. Ez nagyon népszerű, főleg a hétvégeken, amikor az egész
család részt tud venni benne. A kerti grillen sülnek a húsok, először a
csirke-, majd a marhahús. Az asztalon lévő hozzávalókból mindenki kedve
szerint állíthatja össze a saját fajitáját.
Hozzávalók:
35 dkg fehérpecsenye vagy bélszín
4 evőkanál tequila
2 db csirkemell bőrrel együtt
4 db hámozatlan vöröshagyma hosszában kettévágva
2 db nagyon érett banán héjastul
12 db tortilla (készen vásárolt)
1 db piros paprika finom csíkokra vágva
2 db zöld citrom
néhány salátalevél
1 narancs leve és lereszelt héja
1 sárga és 1 zöld citrom leve és reszelt héja
5 gerezd fokhagyma
2 evőkanál édes pirospaprika
1 kávéskanál őrölt kömény
fél kávéskanál szárított oregánó
negyed kávéskanál őrölt fahéj
1 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál só
1 csilipaprika finomra vágva
4 kanál tequila
1. Előző este készítsük el a mexikói fűszerkrémet. Az alaposan megmosott
citrom és narancs héját reszeljük le (a héj fehér része nélkül), a levüket alaposan facsarjuk ki.
2. Keverjük össze a hozzávalókkal, majd hagyjuk pihenni 30 percig.
4. Gyújtsuk be a grillsütőt, és amíg kialakul a parázs, készítsük el a
mártásokat, amelyet a hússal tálalunk.
Salsa:
1 vöröshagyma
1 evőkanál friss koriander
1 paprika
(Ezeket nagyon finomra vágjuk össze.)
10 db nagyon érett paradicsom kis kockákra vágva
1 kk. őrölt kömény
1 ek. citromlé
só. (Villával keverjük és törjük össze az egészet.)
5. Guacamole:
fél hagyma és 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
3 db kockára vágott paradicsom
fél csilipaprika apróra vágva
egy zöld citrom leve
kiskanál őrölt kömény
só
cayenne-i bors.
Az avokádó húsát törjük össze. Adjuk hozzá a citromlevet és a többi
hozzávalót. (Össze is turmixolhatjuk.) Takarjuk le, és tartsuk hidegen.
Lehetőleg közvetlenül a fogyasztás előtt készítsük el.
6. A mexikói fűszerkrémből kiemelt, leitatott csirkemellszeleteket 8-10 percig süssük magas hőfokon, míg ízlésünknek megfelelő nem lesz.
7. A megmosott, leszárított salátát bontsuk leveleire, és vágjuk fel széles metéltre. Tegyük egy tálba, készítsük az asztalra.
9. A tortillákat finoman nedvesítsük be, és melegítsük meg a rostélyon mindkét oldalukat néhány másodperc alatt. Hogy ki ne hűljenek,vászonszalvétával takarjuk le.
10. A marhahúst vegyük ki a fűszerkrémből, és kívánság szerint pár perc alatt angolosra vagy átsültebbre készítsük el. Figyeljünk arra, hogy ne süssük túl, mert különben kiszárad!
11. A húsokat forrón vágjuk vékony csíkokra, és külön-külön halmozzuk egy-egy tálra. Adjunk mellé a salsa- és a guacamoleszószt, a salátacsíkokat és a melegen tartott tortillákat is. Az asztalnál mindenki magának készíti
el saját ízlése szerint vegyes hússal, tetszés szerinti mártással a fajitast a saját tányérján.