nlc.hu
Baba
Kismama szeptember

Kismama szeptember

Szeptemberi számunk tartalmából






A hónap témája


Szülés utáni szex – a mama, a papa és a baba szemszögéből


 


 


 


Gömbölyű dolgok
Bábaválasztás
Hasznos útitársak
Készítsünk masszázsolajat!
Teatipp-málnalevél
Megrepedt a burok, felkelhetek?
Kismamakonyha-kétszemélyes adagokkal

Mi történt velük?
A csinos, a cserfes és a csöpp
Saját szülésünk élménye szinte percről percre megmarad emlékezetünkben, de mély nyomot hagy bennünk az is, ha külső szemlélőként találkozunk a csodával. A Szülőszoba című sorozat éppen ezért felejthetetlen.

Fogyni tanulunk
Mercédesz naplója
Senki sem születik kövérnek, az évek során mégis sokan válunk túlsúlyossá. Most induló sorozatunkkal arra keressük a választ, hol követjük el a hibákat, mit tehetünk, hogy megszabaduljunk a súlyfeleslegtől.

Sztármama
A második is lány lesz!
Szekeres Adrien babázik. De nem csak babázik – egyszerűen minden belefér az életébe!

Jó kérdés- Rovatunkban pszichológus újságírónk, négygyerekes édesanya, a Kismamaklub vezetője, a Mamisuli népszerű internetes tanácsadója válogat a hozzá érkező kérdésekből.
„Gyereknevelési verseny”

Babakonyha
Egy tál dödölle…
Ettél belőle?

Hagyományos, egyszerűen elkészíthető, régi ételeket ajánlunk ezúttal olvasóink figyelmébe. Részben azért, hogy kicsik és nagyok is megtudják, mi fán terem Erős János puliszkája, hogyan ugrik ki a gombóc a fazékból, és mit evett Éliás meg Tóbiás olyan nagy kedvvel. Másfelől aki megkóstolja, maga is úgy találja majd, kár lenne feledésbe merülniük ezeknek az ízeknek!

Tanácsadó
Csecsemők: Sapkát a fejére! Sportkocsik, Zaj és zene
Egyévesek: Egészséges étkezés, A lábboltozat fejlődése, Játék dobozokkal
Kétévesek: Növési szakaszok, Frizura kicsiknek, Az egyensúlyszerv játékai
Három-négyévesek: Gyerekbetegségek, Immunrendszer edzése, Gyógyító játékok

Babadivat
Tetőtől talpig
Felöltöztettünk két apróságot, egy kisfiút és egy kislányt. Dzseki, pulóver, nadrág, kiscipő, sapka, sál. Ha már most hozzáfogunk a varráshoz, biztosan elkészülnek a kis holmik, mire valóban beköszönt az ősz.

Kicsiknek ajánljuk
Könyvek, játékok, és más programok

Divat
Kismamaruhatár a házi varrodából
Frissítsük fel ruhatárunkat úgy, hogy saját stílusunk és a legújabb divat békésen megférjenek egymás mellett! Összeállításunk, amelyhez ezúttal szabásminta is tartozik, egytől egyig megvarrható modelleket tartalmaz. S mivel a tervezőjük, Sotera Norvilaite maga is kisbabát vár, kivételesen az ő szakértő „kismamaszemüvegén” keresztül láthatjuk az idei őszi-téli divatirányzatokat.

Postafordultával-szakértőink válaszolnak
Görcsök
Ha a hasi keményedések napokon át tartanak, indokolt a kórházi megfigyelés
Ritka betegség
A torokgyulladás csak az egyike a Kawasaki szindroma öt tünetének
Élelmiszerek
Fontos, hogy ismerjük az élelmiszerek összetevőit, mielőtt kisgyereket kínálunk vele
Nyaralás
A kisbabák nem vágynak nyaralásra, de ha a szülők jól érzik magukat, az jó hatással van a kicsire is

Hónapról hónapra
Sokat van ébren
Csodálatos érzés az édesanyának, amikor a véletlenszerűnek tűnő, mosolyhoz hasonlító szájmozgásokból egyszerre csak mindent kétséget kizáró, igazi vigyor sikeredik! Vajk, akinek fejlődését születésétől követjük nyomon, immár két hónapos!

Apasorban
Tapasztalatok oda-vissza
A Kismamában hónapról hónapra kérdésekre válaszolok, de a most meglepődtem egy pillanatra: mi történt a gyerekeimmel az elmúlt két évben. Két éve már?… Hiszen Botond csak most született, közel ötkilósan, nos igen, már két éve…

Egészség
3×3 + 4×4?
Mindenki szeretné megóvni gyerekeit a balesetektől. A súlyos, maradandó sérülés szerencsére ritka, ám kéz- vagy lábtörés nélkül viszonylag kevesen ússzák meg felnőttkorukig. Mit tehetünk a megelőzésért, talán figyeljük árgus szemmel az apróság minden egyes lépését?

Szülőszoba
Szerelmi bájital hormonokból
Újra fel kell fedeznünk a szülő nő igényeit, és a szülésbe ritkán és csak okkal szabad beavatkoznunk – állítja Michel Odent. A szeretet képességét mélyrehatóan befolyásolja ugyanis, milyen hatások érik az anyaméhben, világrajövetele közben és az első életév során a csecsemőt.

Kitolás- ÚJ rovat!
Jelentés a gyerekszobából
Apától nem csak apáknak
Az apaság egyik nem várt haszna, hogy az ember ellenállóvá válik a testnedvek látványával szemben, ami praktikus képesség, ha a sors úgy hozná, hogy valaha éjszakás nővérként vagy spermabanki alkalmazottként kellene elhelyezkedned.

Segítőink
Annyi mindent láttam már…
Seresné Rubos Gizi – részlegvezető csecsemős nővér
Nagy családból jött, gyerekápoló, csecsemős nővér lett belőle. Nem is akármilyen! Bababarát kórházban dolgozik, ahol saját szoptatási tapasztalatait is hasznosíthatja közel három évtizedes szakmai rutinja mellett.

Mamakalauz – A Kismama és a Szülészeti- Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság közös rovata
Levegőt!
A cigarettásdobozon egyre elrettentőbbek a feliratok, ám mindez nem tántorítja el a dohányzástól a gyerekek jelentős részét. Mire leérettségiznek, a csapatnak több mint a fele dohányzik. Egyszer ők is szülők lesznek!

Lélektan
Örökül hagyott szorongásaink
Jó tudni arról, hogy létezik egy módszer, amely csodát ugyan nem tesz, de gyógyszerek és mellékhatások nélkül segíthet leküzdeni azt, ami a legnehezebb: saját félelmeinket, szorongásainkat és az ezekből származó betegségeket.

Az Ajánlóban kismamáknak és kisgyermekeknek szóló aktuális kulturális összeállításunkat olvashatják minden hónapban.
Kismama Extra: a legszebb és legtanulságosabb szüléstörténetek és olvasóink hozzászólásai. Továbbá: Horoszkóp, Gyerekszáj, Mese, Babafotó-pályázat, Klub hírek, A hónap kismamája

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top