Jó, ha tudod, hogy…
…a világ legdrágább pizzája: 3 281 400 Ft
Reanto Viola mester pizzája a világ legdrágább fogásai közé tartozik, a pizzák között pedig toronymagasan a legköltségesebb választás, ugyanis a XIII. Lajos fantázianévre hallgató étel feltétei között olyan alapanyagok szerepelnek, mint a kaviár, a homár, mellé pedig a legdrágább Remy Martin konyakot és Krug Clos pezsgőt szolgálják fel.
…a világ legnagyobb pizzája gluténmentes és 40 méter átmérőjű
Olaszországban készült a rekorder pizza, amit Octavianusról, róma első uralkodójáról neveztek el. Csak sóból 250 kilót használtak fel hozzá…
…2011-ben a pizzát “zöldséges” ételnek minősítették az USA-ban
Az amerikai kormány által támogatott iskolák menzáján szigorú előírásoknak kell az ételeknek megfelelniük: például előírják, hogy bizonyos mennyiségben kötelező zöldséget is tartalmazniuk, hogy minél egészségesebbek legyenek. 2011-től mindössze két evőkanál paradicsomszószt kell a pizzákra önteni ahhoz, hogy ennek a kritériumnak megfeleljenek – még az sem számít, ha ezen kívül csak hús van rajtuk. Ez nem is meglepő annak fényében, hogy Reagan elnök idejében a ketchupot hivatalosan is zöldségnek minősítették.
…a legbőkezűbb borravaló pizzakiszállításért: 346 734 Ft
Ez is csak Amerikában történhet meg: James Gilpin két pizza kiszállításáért – amik összesen 12,5 dollárba kerültek – 1268 dolláros jattot kapott a Wesleyan University 3000 diákjaitól. A egyetemen hallgatói ugyanis rendszeresen rendeltek attól a cégtől pizzát, ahol James dolgozott, és úgy döntöttek, hogy hálából a mindig gyors szolgáltatásért és finom pizzáért, ezúttal mindnyájan beleadnak egy kis pénzt a futár borravalójába.
…tudományos tény: a mozzarella a legtökéletesebb pizzasajt
Nem véletlenül népszerű és gyakran használt sajtféleség a mozzarella a pizzákon: az évszázados tapasztalat mellett most egy új-zélandi tudományos kutatás is bebizonyította, hogy ennek a sajtnak a legmagasabb a nedvességtartalma, és a legkevesebb benne az olaj, ami mellett kimagaslóan jók a “nyújthatósági és rugalmassági” tulajdonságai is, és ezek együtt tökéletessé teszik pizzakészítéshez.
…a hawaii pizzának semmi köze Hawaiihoz
Csak a tények kedvéért: a hawaii pizzát 1962 találta ki Kanadában egy Sam Panopoulos nevű görög étterem-tulajdonos.
…a pizzát kémkedésre használták Amerikában
A 60-as évek végén az USA hadseregének 113. Katonai Hírszerző egysége újságírókról és politikusokról szerzett be bizalmas információkat úgy, hogy pizzafutárnak álcázták az ügynökeiket.
…ezek a sztárok pizzafutárként kezdték
Úgy tűnik, a futárkodás egészen jó ugródeszka a hírességek világába: például Bill Murray, Stephen Baldwin, sőt még maga a legszélesebb terpesztésű Jean Claude Van Damme is így kezdte a pályafutását.
…a pizzatésztát nem poénból forgatják a levegőben
Nem a látványosság kedvéért forgatják a levegőben a gyakorlottabb szakácsok a pizzatésztát, hanem azért, mert az így nyúlik meg a legegyenletesebben. Ráadásul a nedvességtartalmát is kedvezően befolyásolja ez a művelet, ami egyébként annyira nehéz és nagy rutint igénylő, hogy külön világbajnokságot szerveznek belőle a legjobb pizzaszakácsok között.
Még több pizza az NLCafén
- Hogyan kell igazi olasz pizzatésztát gyúrni?
- Kiderült a jó pizzatészta titka: nagy zabálás Velencében
- Íme a tökéletes pizzatészta, és ami a pizzán túl lehet belőle
- Lusta pizzatészta: 10 perc alatt bögrésen