Szárított paradicsomos tonhalkrémes crostini
Hozzávalók:
- 1 tonhalkonzerv (kb. 150 g)
- 50 g vaj
- 5 dkg szárított paradicsom
- 5 dkg natúr krémsajt
- só, bors
- 2 nagy bagett
- kevés olívaolaj
A tonhalkonzervet lecsepegtetjük, és villával szétnyomkodjuk. A puha vajat és a krémsajtot hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük, majd a szárított paradicsom felét felaprítjuk, és azt is hozzákeverjük. A bagetteket felszeleteljük, és kevés olívaolajjal meglocsolt serpenyőben megpirítjuk. Megkenjük a kis bagettszeleteket a tonhalkrémmel és a maradék szárított paradicsomot feldarabolva a tetejükre tesszük.
Zöldfűszeres lazac koktélparadicsommal
Hozzávalók:
- kb. 80 dkg lazacfilé
- só, bors
- 1 tk. szárított oregánó
- 1 tk. szárított bazsalikom
- 1 tk. szárított majoranna
- 4 ek. zsemlemorzsa
- fél kg. koktélparadicsom
- kevés olívaolaj
- friss bazsalikom a tálaláshoz
Összekeverjük a szárított fűszereket a zsemlemorzsával, és előkészítjük a lazacot. Sózzuk, borsozzuk a kisebb darabokra vágott lazacot, és megszórjuk a fűszeres zsemlemorzsával. Olívaolajjal meglocsolt tűzálló tálba helyezzük, és 220 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük. Közben a koktélparadicsomokat félbevágjuk, és serpenyőben kevés olívaolajon közepes lángon megsütjük. A kész lazacot a sült koktélparadicsomokkal és friss bazsalikomlevelekkel tálaljuk.
Körtés lepény
Hozzávalók:
A tésztához:
- 220 g búzaliszt
- 170 g hideg vaj
- 2 ek. cukor
- 3-4 ek. hideg víz
A töltelékhez:
- 3-4 nagyobb körte
- 2 ek. búzadara / zsemlemorzsa / darált háztartási keksz
- ízlés szerint 1 ek. cukorban elkevert 1 tk. őrölt fahéj
- 1 tojás a lekenéshez
A tésztához a vajat felkockázzuk, hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha kész, gombócot formázunk belőle, és hűtőbe tesszük 30 percre. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, vagy két sütőtálat. A körtéket meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. A tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és az előkészített sütőpapíros tepsibe simítjuk. Megszórjuk búzadarával (azért, hogy ha a gyümölcs levet ereszt, ne áztassa el a tésztát), majd sűrűn kirakjuk a körteszeletekkel, úgy, hogy a széleken peremet hagyunk, amit aztán ráhajtunk a körtére. Ízlés szerint megszórhatjuk a körtét fahéjas cukorral. A tésztát lekenjük egy tojással, majd sütőbe toljuk, és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Még több hétvégi menü az NLCafén:
- Hétvégi menü sajtimádóknak
- Terítéken az ősz: egyszerű, de nagyszerű hétvégi menü
- Zöldség-gyümölcs Kánaán a hétvégi menüben
- Gyerekbarát hétvégi menü