A bor egészségre gyakorolt kiváló hatását már a híres görög orvos, Hippokratész is jól ismerte. Az alábbiakban összefoglaljuk, mi mindenre hatásos a mértékkel fogyasztott bor
Szívproblémák esetén
Azok, akik naponta megisznak 1-2 dl jó minőségű vörösbort, ritkábban küzdenek szív- és keringési problémákkal. A vörösbor ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz szövetvédő antioxidánsokat, amelyek gátolják az érelmeszesedéshez vezető anyagcseretermékek lerakódását. A borkedvelő franciáknál például igen alacsony a szívinfarktusok száma. Egyes szőlőfajták héjában az utóbbi évek kutatásai azonosították a resveratrol nevű anyagot, amely hatékony védelmet nyújt a szívbetegségek és a daganatos elváltozásokkal szemben.
Hosszantartó betegség után
Fogyasztása különösen javallott betegség utáni lábadozás idején, mert jelentős étvágyfokozó hatása van, és a benne található jótékony flavonoidok erősítik az immunrendszert.
Emésztési zavarokra
A kierjedt bor savakból, némi cukorból, glicerinből, etilalkoholból és ásványi anyagokból áll. Ez az összetétel kedvezően befolyásolja az anyagcserét, ezáltal segíti az emésztést. Egy nehéz étkezés után 1-2 pohár vörösbor csodát tehet!
Stressz ellen
Hangulatjavító hatásának köszönhetően bevethető lehangoltság és depresszió esetén is, de nem szabad elfelejteni, hogy ebben az esetben is igaz: a kevesebb néha több!