nlc.hu
Aktuális
Laza plaza

Laza plaza

Ha szükségem van két liter ásványvízre, akkor általában hipermarketbe megyek. Amikor másfél óra múlva végzek, a bevásárlókocsi tele van a legfurcsább árucikkekel.

Többek között ilyen tételek szerepelnek: egy karton extra szűz olívaolaj, nyolc zacskó, különböző színű gumicukor, három avokádó (amiről fogalmam nincs, hogyan kell meghámozni), egy szép kiállítású, nagy könyv a meteorológia történetének legpusztítóbb viharairól, és egy lövöldözős-zombis számítógépes játék dupla cédéje.

Amikor beállok a sorba, előttem már nyolcan várakoznak. A dolog akkor válik még idegesítőbbé, amikor a pénztárak felett, a nagy transzparenseken elolvasom a nyilvánvaló kamu-szöveget: “Ha háromnál többen állnak ön előtt, új pénztárakat nyitunk.” Kis idő múlva eltűnik előlem a sor fele, ám rájövök, hogy az ásványvizekről megfeledkeztem, ezért kikormányzom a kocsit, és kezdődik minden elölről. Veszek még néhány tasak “gazdag” levesport, cukormentes energiaitalt, barrikolt borokat. Ja, és vizet.

Mire végre sikerül a pénztárhoz evickélni, már számomra is kiderül, hogy a bevásárlókocsiban heverő árucikkek kilencven százalékára az égvilágon semmi szükségem, másrészt pedig, valószínűleg megint nem lesz elég pénz a kártyámon, hogy kifizessem az irdatlan összeget. A hipermarket pléhdobozát olyan fáradtan hagyom magam mögött, mint frontvájár az éjszakai műszakot. Az idegkimerültség kellős közepén azért megfogadom, hogy ezentúl mindig listát írok a vásárolnivalókról… vagy nem is vásárolok, soha többé az életben.

A következő hónapban persze újra elfogy a víz, és muszáj megállni a hipermarket parkolójában. Elszánt dac ül az arcomra, próbálok tudomást sem venni a csalogató kínálatról, és nem nézek fel, nehogy meglássam, hogy az üzlet túlsó vége a messzeség homályába vész, és a pénztárakig hány akadályon kell keresztülvergődni magam, miközben nem adják meg a jobbkéz-szabályt a gondolák közül száguldva kikanyarodó anyukák.

Hogy a hiba nem a hipermarketekben van, hanem bennem, azt mi sem jelzi jobban annál, hogy a plazáktól is fóbiám van… Bár néha ott is történnek érdekes esetek.

A múltkor moziba mentem. Volt időm a filmkezdésig, így csavarogtam egy kicsit, majd beültem egy kávézóba, egy csendes sarokba.

– Helló, drágám! – szólt hozzám egy platinaszőke, tetovált szemöldökű lány, kék táskát lóbálva.

– Szia, bébi! – köszönt vissza a mellettem levő asztalnál egy teljesen ugyanolyan csaj, én meg megkönnyebbülve kavargattam tovább a kávéban a cukrot.

– Leülhetek? Hoppá… Mi újság van?

– Minden rendicsek. Már sokkal jobban vagyok.

A kéktáskás egy kicsit gondolkodik: megvárja, míg az agyi idegpályákon az információ eljut a beszédértés-központba.

– Mééér? Még mindig fáj a bokád?
– Dehogyis! – mondja a táska nélküli. – A múltkor tényleg melléléptem a step-aerobic órán, mert elvétettem a ritmust. De… Nem veszel észre rajtam semmit?
– Ja… Hol a táskád?

– Na ne már! Ezt nézd meg! – dülleszti ki a mellét a másik.
– Azta’…! Nem mondod…! Megcsináltattad?
– Aha. A Józsi fizette. Azt mondta, meglepi magát két cicivel… Csak még érzékeny egy kicsit. Kell még egy hónap, amíg újra aerobicozhatok.
– Agyam eldobom! És milyen? Kemény?
– Furi. De azért szupi. Úgy ugrál, mint valami gumilabda.

A táskás lány nagyot nyel, a szemében egy kis irigység villan, de azért elismerően nézi a két jókora halmot.

– Te… Megfoghatom? Csak azért, érted, hogy milyen a tapintása…
– Persze! – mondja büszkén a frissen műtött.

Én meg egyre gyorsabban keverem a kávét; már ki is csapott a pohár peremén. És amikor a bepárásodott szemüvegem mögül fel merek nézni a barna örvényből, látom, hogy a táskás tényleg tapogatja a másikat, miközben az diadalmasan néz körbe, és a tekintete megállapodik rajtam.

– Mi van, nem láttál még ilyet? – mosolyog rám. – A számat is fel fogom töltetni!
– És akkor azt hogy fogjátok letesztelni? – próbálok vicces lenni.
– Nahát, ez tisztára bunkó! – háborodik fel a táskás. –Mindjárt… őőő… Mindjárt… őőő… Mindjárt veszek egy cipőt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top