nlc.hu
Trend
Gyerekkel együtt is magadhoz ölelnéd?

Gyerekkel együtt is magadhoz ölelnéd?

Egy-két gyerek nem jelenthet akadályt – gondoljuk a szerelem rózsaszín ködfelhõjében, mikor kiderül kedvesünkrõl, hogy egyszer már elvált, gyereke van, sõt, hétvégenként kézen fogva jön vele kirándulni.





Harminchoz közel komoly esélyünk van arra, hogy egy új szerelem reményében belefussunk egy-két elvált pasiba. A számadatok is ezt támasztják alá: Magyarországon tavaly minden ezer házasságra csaknem 570 válás jutott. 2001-ben 22800 gyereket érintett a házasságok felbomlása. Sok elvált férfi szívének a csücskét pedig örökre elfoglalta valaki. Ők azok, akik a hétköznapokban romantikus férfiként üzemelnek, ugyanakkor – főleg hétvégén – egy vagy több gyermek apukájaként használatosak. Ők azok, akik ugyanolyan vágyakkal, érzésekkel közelítenek a nőkhöz – csak kicsit bonyolultabb velük az élet. Mert ha őket vállaljuk, akkor velük együtt a gyerekeiket is.

„Négygyerekes apát szeretek”

„Én már elváltam, Attila válófélben volt, mikor egy tanfolyamon megismerkedtünk — meséli Nóra. — Ő az első az életemben, akit elvált, többgyermekes apukaként szerettem meg, így hát semmilyen tapasztalatom nem volt, mivel is jár mindez együtt. A legrosszabb a válásban mindig az, hogy a gyerekek miatt lehetetlen örökre megválni az előző házastárstól. Világosabban: nem mindegy, hogy az exfeleséggel miképp váltak el. Nemrégiben történt, hogy sok szervezéssel végre három napot együtt tudtunk tölteni egy kastélyszállóban. Rég éreztem magam olyan kiegyensúlyozottnak, mint akkor. Ám érkezett egy telefonhívás, amitől Attila gyomra görcsbe rándult a gyerekei miatt. Az egész esténk odalett, s elkeseredtem, hogy külső tényezők bármikor befolyásolhatják a boldogságunkat, pedig mindketten próbálunk felülemelkedni a problémákon, hiszen fontosak vagyunk egymás számára. Attila szereti az én fiamat, s kéthetente én is minden energiámmal azon vagyok, hogy az ő négy gyermeke jól érezze magát nálunk. Ám ahol egynél több gyerek van, ott konfliktus is akad. Nem túlzás: extra toleranciával, sokkal jobban meg kell küzdenünk a boldogságért. Mivel szeretjük egymást, a nehézségek ellenére is kitartunk. S hát a gyerekek is felnőnek egyszer…”


















 Tudnivaló pótmamáknak!

Jobb, ha tudod: az elvált férfi nem egyenlő az értékcsökkent vagy hibás termékkel!
Ne félj a hármas vagy négyes randitól! Megvan az esélye, hogy kisfia vagy kislánya ugyanolyan aranyos, mint ő.
Ne váljon belőled pótanyuka! Baráti hangot alakíts ki a kiskölökkel!
Számolj tízig, mielőtt szólnál! Előfordulhatnak spontán gyerekprogramok, melyek tőled veszik el az időt. Ettől még nem kell másodiknak gondolnod magad!
Légy türelmes! Az elvált pasikat néha nehéz előcsalogatni a csigaházukból, de lehet, hogy az igazi rejtőzik benne.
Nézz magadba! Ha mindig a gyerekével van bajod, lehet, hogy őt sem akarod igazán.

Egyre több az elvált férfi

Azt mondják, harminc alatt az „elvált” titulus még mindig nem túl fényes belépő egy románcba, mégis akadnak szép számmal bátor szinglik, akik bizony nemcsak a férfit, hanem a gyereket is vállalják. De mivel 1938-tól 1997-ig hazánkban megtízszereződött a válások száma, talán jobb lenne, ha okosan átgondolnánk a lehetőségeinket. Hiszen huszonöt éves kor fölött rohamosan nő a házasságból — vagy élettársi kapcsolatból — kilépett férfiak száma. Az viszont vigasztalóan új tendencia, hogy a kitolódott gyerekvállalási kedv miatt sokéves, kihűlt házasságokból jönnek vissza még gyermektelen, klassz férfiak. „Minden barátnőm irigyelt Péterért, hiszen nemcsak sportos külsejéért, jó humoráért, hanem mély érzelmeiért is szerettem bele — emlékezik Bea, aki ismét szingli. — Négyéves kisfiát a bíróság a volt feleségének ítélte, de mivel rendkívül kötődnek egymáshoz, Botond nem csak a hivatalos hétvégeken volt velünk. Sok hétköznapunk telt azzal, hogy óvoda után játszótereztünk, majd miközben vacsorát ütöttem össze, a háttérben ordított a Minimax. Amikor épp összebújtunk volna, Botond rosszat álmodott, az apukáját hívta. Ha a gyerek belázasodott, ahogy tehette, mindig felment hozzájuk, hogy ülhessen az ágyánál. Egy idő után azt vettem észre, hogy Péter életének jó része az apaságról szól, hogy Botond ne sérüljön a válás miatt. Szóval Péter érzelemgazdagságából egyre kevesebb jutott nekem, végül csendben kiléptem ebből a szoros apa-fia kapcsolatból.”















 Ha a férfi egyedül marad

Az elváltak 62%-a utólag sajnálta, hogy nem tett többet a házasságáért, ők úgy vélik, hogy a válás nem tesz boldogabbá, sőt, inkább halmozza a problémákat.
Portugáliában (az Európai Unióban itt a legmagasabb a válási arány) honlapot indítottak elvált férfiaknak, melyben mosással, főzéssel, szabadidős programokkal kapcsolatban tájékozódhatnak az érintettek.
Egy belga bútorbolt speciális csomagot állított össze elvált férfiaknak 2199 euróért: 3 részes ülőgarnitúra, 1 asztal, 1 ágy, 1 ruhásszekrény és 1 televízió van benne. Hetente minimum tizet adnak el belőle.
Az Elvált Apák Érdekvédelmi Szövetségénél szakemberekkel konzultálhatnak az érintettek (1096 Budapest, Haller u. 27.).
A pasi személyisége a döntő

Jó, hát mit szépítsük? Az elvált apukákkal valóban több a gond, mint az egyedülállókkal. Ha túl sokat van a gyerekével, az új szerelem nehezen tolerálja. Ha keveset, a barátnő felteszi a kérdést: mi van, ha a közös gyerekükkel is így fog viselkedni? Anyagilag sem mindegy: hivatalos válásnál két gyerek után a férfi fizetésének negyven százaléka oda. Mégis, az előítéletek rossz tanácsadók! Igaz, minden egyszerűbb, ha ketten vannak egy kapcsolatban, s nem kell senkihez sem alkalmazkodni. De csupán a gyerek ne riasszon el, lehet, hogy a legnagyobb boldogságtól fosztod meg magad. Úgyis a férfi személyisége a döntő. Épp ezért van, aki gyerek nélkül se kéne, s van, akit még azzal együtt is szívesen magadhoz ölelnél örökre. Egyébként az élet kudarcaiból sokan tanulnak: talán épp a te pasid lesz az, aki veled már nem követi el azokat a hibákat, amelyek a válásához vezettek.
„Hat évvel ezelőtt, gyermek nélkül váltam el — meséli Eszter, aki a múlt hónapban ment férjhez újra. Választottjának már van két kamaszlánya, akik örülni fognak a kistestvérnek. – Én tudtam, hogy többségében elvált, sőt gyermekes férfiakkal fogok találkozni, ez az élet rendje.





Fotó: gettyimages
Őszintén szólva a frissen elváltaktól féltem, mert ők sok esetben igen intenzív érzelmi zsarolásnak vannak még kitéve. Mármint az elvált családtagoktól. A legkényelmesebb nagyobb gyerekek apukájával randizni, pláne, ha baráti, jó viszony van köztük. Nagylányoknál azért a tudat alatti rivalizálás érződik, de te vagy az idősebb, hát próbálj bölcsebb is lenni! Ha szerelemre lobbansz egy elvált, gyermekes apával, kétségtelen, hogy többször kell majd kompromisszumot kötnöd. Idővel azonban már nem is tűnik annak, csak marad a megtalált boldogság.”

Elvált pasit néztél ki magadnak? A Startlap még több tanáccsal szolgál a témában:

http://valas.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top