Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
Tésztához:
- 100 g mandula (apróra vágva)
- 125 g búzaliszt
- 75 g Rama vajas íz
- 50 g cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tojásfehérje (közepes méretű)
Kenéshez
- 1 tojássárgája (közepes méretű)
- 1 ek. tej
Díszítéshez
- Tortabevonó (fehér és ét)
- színes tortadara
A tésztához a lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a mandula felét, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) kezdetben alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és fél cm vastagságúra elnyújtjuk, majd a tésztát először egy kb. 6 cm átmérőjű, közepét pedig egy kb. 2,5 cm átmérőjű kiszúróformával kiszaggatjuk. A karikákat az előkészített tepsibe helyezzük.
A tojássárgáját a tejjel összekeverjük, és a karikákat megkenjük. A maradék mandulával megszórjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 3-4 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 10-12 perc
Sütés után a süteményt sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk és hagyjuk kihűlni.
Díszítéshez a tortabevonót forró vízbe állítva megolvasztjuk, a tasak sarkát picit kivágjuk és a karikákat ízlés szerint bevonjuk, vagy díszítjük, és színes dekorcukorral megszórjuk.
Tipp: Jól záródó fémdobozban a sütemény akár 2 hétig is tárolható. Kiszúróformaként akár egy csészét vagy poharat is használhatunk.
Még több karácsonyi süti az NLCafén:
- Karácsonyi sütiajándék
- Karácsonyi sütirecept: így készül a nutellás csillag
- Fehér csokis gyümölcskenyér, a karácsonyi süticsoda