Bolondítsátok meg a hétvégi menüt és mindenki bolondulni fog értetek! Részeges karalábélevessel indítunk, hogy megadjuk az alaphangulatot. Lesz kétféle főétel is, elvégre a szabályok azért vannak, hogy néha felrúghassuk őket! A zöldborsós, csomboros marharagu maga a csábítás.
Tudtátok, hogy az ókori rómaiak által előszeretettel használt borsikafűről, a csomborról úgy tartották, hogy a szatírok gyógynövénye (satureja)?
Ebből fakadóan előszeretettel alkalmazták például szerelmi kötésekhez és bájitalokhoz. A sült pisztráng grillezett körtével, brokkolis rizzsel, bébipenótos szívsalátával, no és az elmaradhatatlan tartárral magáért beszél. Fejedelmi fogás, megérdemeljük. Grillezett körtével bolondítjuk meg! Végül a már-már szinte a feledés homályába veszett, retró édességgel, a női szeszéllyel fejezzük be a bolondos menüsort. Ki-ki az aktuális hangulata szerint fogyassza, de vigyázat! Ez a desszert könnyen mosolyt varázsol mindenki arcára!
Fehérboros karalábéleves
Fehérboros karalábéleves
Hozzávalók:
- 2 db karalábé
- 2 db krumpli
- 2 db hagyma
- 2 szelet bacon
- petrezselyem
- 2 dl főzőtejszín
- 1 dl fehérbor
- 1 evőkanál vaj
- só
- őrölt fekete bors
- marhahúsleveskocka
Elkészítése:
- A karalábét, a krumplit és a hagymát megpucoljuk, kockára vágjuk. Néhány friss karalábélevelet félreteszünk.
- Kevés vajon megdinszteljük a zöldségeket, vágunk bele petrezselymet, majd adunk hozzá 4 dl alaplét (marhahúsleves-kocka is megfelel). Fűszerezzük és puhára főzzük. Amikor majdnem kész, öntünk hozzá tejszínt és bort. Botmixerrel összekeverjük.
- A bacont olívaolajon megpirítjuk, ha már majdnem kész, mellétesszük a karalábéleveleket is és egy percig fonnyasztjuk. Tálaláskor a bacont és a karalábéleveleket a levesre helyezzük.
Zöldborsós, csomboros marharagu
Zöldborsós, csomboros marharagu
Hozzávalók:
- 2 evőkanál sertészsír (vagy más zsiradék)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 60 dkg marhahús (marhacomb)
- 4 evőkanál sűrített paradicsom
- 2.5 dl víz
- 3 db babérlevél
- 2 szár friss rozmaring és kakukkfű
- 2 teáskanál csombor (más néven borsikafű, lehetőleg friss)
- 1 kávéskanál bazsalikom
- 1 teáskanál fekete bors
- 1 teáskanál só
- 20 dkg zöldborsó
- 20 dkg sárgarépa
Elkészítése:
- A felhevített zsiradékon megpirítjuk a kockára vágott hagymát és a finomra vágott fokhagymát.
- Hozzáadjuk a szintén kockára, nagyobb darabokra vágott marhahúst és tovább pirítjuk.
- Belekeverjük a sűrített paradicsomot, felöntjük vízzel, majd beletesszük a zöldfűszereket. Izésítsük sóval, borssal.
- Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük lefedve 4-5 órán át.
- Ezt követően rakjuk bele a zöldborsót meg és a sárgarépát és további 15 percig főzzük.
- Főtt vadrizzsel és néhány friss babérlevéllel díszítve tálaljuk.
Pisztráng grillezett körtével, tartárral, brokkolis, parmezános rizzsel és bébispenótos szívsalátával
Pisztráng grillezett körtével, tartárral, brokkolis, parmezános rizzsel és bébispenótos szívsalátával:
Hozzávalók:
- 50 dkg pisztráng
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db citrom
- 2 evőkanál olívaolaj
- só ízlés szerint
- fekete bors ízlés szerint (frissen tört)
A salátához:
- 3 db szívsaláta
- 1 marék bébispenót
- 1 db kápia paprika
- 3 db paradicsom
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál mustár
- 1 kávéskanál citromlé
- só, bors
- 2 db körte
- 1 evőkanál méz
A tartárhoz:
- 2 dl tejföl (20%-os)
- 2 evőkanál majonéz
- 1 teáskanál mustár
- 1 dkg cukor (kristály)
- 1 kávéskanál citromlé
- só
A brokkolis rizshez:
- 10 dkg rizs
- 5 dl víz
- 1 csipet só
- 25 dkg brokkoli
a díszítéshez:
- parmezán forgács
Elkészítése:
- A halakat megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük. Éles késsel mindkét felüket beirdaljuk (a vágások 1 cm-es távolságokra legyenek és ne legyenek túl mélyek)
- Olívaolajjal megkenjük a pisztrángokat, meghintjük durva szemű tengeri sóval és frissen őrölt fekete borssal. Belsejükbe petrezselymet és citromkarikákat dugunk. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
- A hozzávalókat a tartármártáshoz összekeverjük, megkóstoljuk, és ha ízlésünk úgy kívánja, bármelyik ízesítőből még teszünk bele egy keveset.
- A salátához a szívsalátát leveleire szedjük, kockára vágjuk a paradicsomot és a kápia paprikát. Az olívaolajhoz adjuk a citromlét, a mustárt, sóval és borssal ízesítjük, majd alaposan összekeverjük és a dresszinggel leöntjük a salátaleveleket.
- A körtéket cikkekre vágjuk és mézen megfuttatva meggrillezzük.
- Következhet a rizses köret. A brokkolit rózsáira szedjük.
- A víz felét felforraljuk, majd beletesszük a brokkolit. Amikor újra forrni kezd, szűrőkanállal egy hideg vízzel teli tálba szedjük.
- A brokkoli főzővizéhez hozzáöntjük a maradék vizet, beletesszük a rizst és a sót, és puhára főzzük. Vékonyra vágott parmezánszeletekkel díszítjük.
Női szeszély
Női szeszély
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 12 dkg vaj
- 4 tojássárgája
- 4 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál tej
a díszítéshez, a tetejére:
- 15 dkg baracklekvár
- 6 db tojásfehérje
- 15 dkg (vaníliás) porcukor
- 15 dkg dió
Elkészítése:
- A lisztet sütőporral, csipet sóval elkeverjük, a vajjal elmorzsoljuk. A 4 tojássárgáját 4 evőkanál kristálycukorral 2 evőkanál tejjel habosra keverjük. Ezt a keveréket a lisztes keverékkel összekeverjük, alaposan összegyúrjuk. Egy nagyobb kivajazott tepsibe simítjuk. Megkenjük baracklekvárral.
- Előmelegített sütőben 200 fokon, 20 percig sütjük.
- 6 db tojásfehérjéből 1 csipet sóval nagyon kemény habot verünk, a porcukrot apránként adjuk hozzá. A diót durvára őröljük.
- A félig sült tésztára kenjük a cukros habot, rászórjuk a diót.
- A 100 fokra levett sütőben még hagyjuk kb. 15 percig, amíg a hab megszilárdul, illetve a dió kissé megpirul.
További hétvégi menü ötletek: