nlc.hu
Nyereményjátékok
Keresd a Télapót!

Keresd a Télapót!

2004. okt. 20-tól dec. 31-ig játssz velünk az Alexa Team Télapós játékán! A kérdés mellé három választ adunk. A helyes megfejtés betûjelét SMS-ben kell beküldeni a 06-90-633-623-as telefonszámra.





A játék kérdése és ismertetése:

Kérdés:

Melyik országban hívják a gyerekek a Télapót JOULUPUKKI-nak?

1.) Spanyolország
2.) Japán
3.) Finnország

A helyes megfejtés számát (csak a számot) küldd el a 06-90-633-623-as SMS számra.
Nyerési esélyeidet növelheted, amennyiben a helyes megfejtést a játék ideje alatt többször is elküldött a 06-90-633-623-as SMS számra. Minden beérkező SMS-re választ küldünk, így azonnal megtudhatod, hogy helyesen válaszoltál-e.
A beküldési határidő: 2004. december 31. 24:00 óra.
A játék ideje: 2004. október 20. 12:00 órától – 2004. december 31. 24:00 óráig tart.
Azok, akik a játék ideje alatt beküldik a helyes megfejtést, sorsoláson vesznek részt.

A fődíj: egy darab két személyes, 10 napos utazás a Finnországba, a Télapó hazájába.
További nyeremények:
• 10 darab CD
4000-4000.- Ft. értékben
• 10 darab könyv
4000-4000.- Ft. értékben
• 10 darab hátizsák
4000-4000.- Ft. értékben

A sorsolás ideje: 2005. január 26. 12:00 óra, Budapest, Gyepsor u. 1.
Az utazás értéke 700.000.- Ft.
A nyerteseket telefonon értesítjük. A nyeremények átvétele személyesen történik. A nyereményeket pénzre átváltani nem lehet.

Az SMS ára 240.- Ft. + ÁFA (60.- Ft.) T-Mobile, Pannon GSM és Vodafone hálózatból egyaránt hívható.

Szervező: Alexa-Team Média- és Reklámügynökség KFT. Levélcím: 1751 Budapest, Pf. 269.
E-mail: titkarsag@alexateam.hu, www.alexateam.hu/telapo







MIKULÁS


A Miklós név görög-szláv eredetű, jelentése: győztes. Szent Miklós Kr.u. 272 táján született Patarában, a kisázsiai Myra városának püspöke volt. A legenda szerint apja halála után nagy vagyont örökölt, amiből a védteleneket támogatta, segítette.

Életéhez számos csoda és legenda fűződik. A legismertebb: a megajándékozott három leány története. Egy elszegényedett patarai nemesember sehogy sem tudta adósságait kifizetni. Nemcsak három lánya hozományát költötte el, de a betevő falatra sem maradt pénze. Miklós egy éjszaka titokban a házukhoz lopódzott, s a félig nyitott ablakon egy zacskó aranyat dobott be a szobába, a legidősebb testvér számára. Ezt még kétszer megismételte, hogy a másik két lány hozománya is összegyűljön, és tisztességgel férjhez tudjanak menni.

Egész életét a szeretet, a gyerekeken, embereken való segítés, velük való törődés jellemezte. Szent Miklós püspök a jótékony cselekedetek főpásztora volt.

Miklós, az egyik legtiszteltebb szent, aki a történelem folyamán védőszentje lett Oroszországnak, Görögországnak és Szicíliának, valamint a gabonakereskedők, pékek, borkereskedők, ügyvédek, patikusok, halászok patrónusává vált az idők során.

Az európai népeknél a Mikulást kezdetben hosszú ősz szakállú, földig érő köpönyeget viselő aggastyánként ábrázolták. Angliában a XVII. sz. óta jelenítik meg, Amerikában a XIX. században keveredett össze karácsony ünnepével. Az idők során a ruházata is megváltozott, nem igazán hasonlít hajdani névadójára, a szentéletű Miklós püspökre. Az ajándékozás hagyománya és Szent Miklós emléke azonban máig megmaradt.





A gyerekek december 5-én este izgatottan tisztítják ki kiscipőjüket, csizmácskáikat és kihelyezik azokat az ablakba. Süteményt és tejecskét készítenek a Mikulásnak. Hallgatóznak, fülelnek, hogy hallják-e a nagyszakállú Télapó csilingelő szánját az éjszakában. Másnap, december 6-án reggel, ajándékok, édességek várják az ablakban az aprónépet.

A Télapó, amikor nem ajándékokat osztogat, a finn Lappföldön lakik, aprócska manókkal, és rénszarvas szánon közlekedik, tartja a legenda.

A Mikulás nevei:
Amerikában és Kanadában: Santa Claus, Angliában: Father Christmas, Brazíliában és Peruban: Papa Noel, Dániában: Sinter Klaas, Franciaországban: Pere Noel, Hollandiában: Kerstman, Japánban: Jizo, Kínában: Shengdan Laoren, Magyarországon: Mikulás, Télapó, Marokkóban: Black Peter, Németországban: Christindl, Norvégiában: Julenissen, Olaszországban: Befana vagy Babbo Natale, Oroszországban: Gyed Moroz, Spanyolország: Papa Noel, Svédországban: Jultomten, Görögországban: Nikolausz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top