Hozzávalók:
35 dkg bab (fehér)
1 kg sütőtök (tisztitott)
4 burgonya
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl olaj
őrölt bors
só
Elkészítése:
Az előző nap beáztatott babot lábasba tesszük, annyi vízzel öntjük fel, hogy kétujjnyira ellepje a babot, és felforraljuk. Hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott tököt és burgonyát, lefedjük, 2 és fél óráig pároljuk, majd a tűzről levéve 5 percig állni hagyjuk. Sóval, borssal ízesítjük, és villával kissé összenyomkodjuk. A finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát olajban aranysárgára pirítjuk. Tálaláskor a levesbe keverjük, és zellerlevéllel megszórjuk.
Variáció
A levest megszórhatjuk pirított tökmaggal is. 4 evőkanál sütőtökmagot megtisztítunk, megszárítjuk, és 1 evőkanál olajban megpirítjuk. Konyhai papírtörlőre szedjük, és megsózzuk.