Néhány hete az egyik önkiszolgáló (értsd: irodai dolgozókat ebédeltető) étteremben kivettem a szokásos Cézár-salátát a hűtőből. Amikor azonban a klaviatúrám felett megpróbáltam megenni, rájöttem, hogy öntet helyett tejfölt (!), parmezán helyett trappistát (!) pakolt bele a séf. Azóta néhányszor még ránéztem a menzán, és mindig ezt láttam benne, sőt a görög salátát is utolérte a trappista-átok.
Tegyük tisztába a dolgokat: a Cézár-salátába NEM kell:
- paradicsom
- tejföl
- trappista
- uborka
- …
Az eredeti recept szerint a Cézár-saláta hozzávalói:
- 3-4 csipet só
- 2 tk olajban eltett szardella
- 2 tk dijoni mustár
- 1 szelet kenyér
- 80 g reszelt parmezán
- 1,6 dl olívaolaj
- 2 tojássárgája
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej római saláta
És ha az eredeti Cézár-saláta-receptet követjük, akkor sem csirkét, sem halat nem rakunk bele. Ezeket már tonhalas vagy csirkés Cézár-salátának hívjuk.
De trappistát, vagy inkább annak nevezett sajtkészítményt egyáltalán nem pakolunk bele, és a tejfölt is a rakott krumplira öntjük, nem a salátára.