nlc.hu
Gasztro
Nyári kedvenc főzés nélkül

A leves, ami felér egy hűs csobbanással: kovászos uborka krémleves

Elsőre egészen meghökkentő ötlet, majd teljes szerelem.

A nyár kovászos uborka nélkül pontosan olyan szomorú, mint fagyi nélkül. Sok erkélyen, teraszon állnak most kint a napon az ötliteres uborkás üvegek, és kovászolódnak az uborkák, de eszünkbe jutna-e egy savanyúságból levest készíteni?

A szokatlan ötletből egy isteni nyári leves született. Nagy előnye, hogy főzést nem igényel, az elkészítése nagyon egyszerű, a siker garantált.

Szükségünk lesz egy turmixgépre vagy botmixerre, hiszen krémesíteni fogjuk a levest, és csupán egy-két dologra kell odafigyelnünk.

A húsleves- vagy zöldségalaplé hozzáadásával ízesebb lesz, de enélkül is finom lesz a leves. Görög joghurttal lesz igazán krémes.

Kovászos uborka krémleves

A kovászos uborka krémleves több tucatféle levesbetéttel finom, de a zsenge kaprot is kár kihagyni / Fotó: Dar1930, Getty Images

Ha szeretnénk egy kis extrát a levesünkbe, remekül illik hozzá egy kis erőteljes ízű, sós levesbetét, például kolbászmorzsa vagy a kolbászchips, a sült bacon vagy egy kis kecskesajtszórás. Az előbbiekhez persze már be kell kapcsolnunk pár percre a tűzhelyet is.

Hozzávalók:
  • 5 dl kovászosuborka-lé
  • 5 db nagyobb (vagy 7-8 közepes) kovászos uborka
  • 4 dl görög joghurt (natúr joghurt is jó)
  • 3 dl húsleves- vagy zöldségalaplé (ha nincs, akkor is működik a recept, de pótoljuk a folyadékot)
  • Egy kisebb gerezd fokhagyma
  • Zsenge kapor és só ízlés szerint

Díszítésnek pöttyözhetünk rá tökmagolajat vagy olívaolajat

Kovászos uborka krémleves

A lágyan savanykás, frissítő ízű uborkakrémleves / Fotó: The Washington Post, Getty Images

Elkészítés:
  • Reszeljük le a fokhagymát és daraboljuk fel a kovászos uborkát (nem kell aprítani, úgyis a turmixba megy.)
  • Félretehetünk egy uborkát, amit apró kockákra vágva rászórhatunk a levesre is.
  • Tegyük a kovászos uborkát, fokhagymát, a kovászosuborka-levet, a görög vagy natúr joghurtot és a felolvasztott alaplevet a turmixba.
  • Elegyítsük krémesre a hozzávalókat, egyelőre só nélkül. A kovászosuborka-lé és az alaplé sósságához mérten pótoljuk ki a sót.
  • A kaprot bele is turmixolhatjuk, vagy csak díszítésként használhatjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top