Ezek az ételek áttételes módon komoly és súlyos betegségeket okozhatnak.
Fagyasztott bogyós gyümölcsök
Azt gondolnánk, hogy a fagyasztás megszünteti a betegségeket okozó vírusokat és baktériumokat, de nem. A mélyhűtött bogyós gyümölcsök és a gránátalma nemrégiben hepatitisz-A fertőzést okoztak közel kétszáz embernél. A szennyezett élelmiszerről ráadásul csak későn derül ki, hogy bajt okoz.
Burgonya
Nehéz elhinni, de a gyökérzöldségek is okozhatnak betegségeket. A szolanin nevű toxin felgyülemlik a krumpli héján, de szerencsére jól látható, ha megzöldül a krumpli héja vagy maga a gumó, azt semmiképpen ne együk meg.
Sajt
A puha sajtok gyakran nem pasztőrözött tejből készülnek, ezért szalmonella- vagy lisztériabaktériummal szennyezettek lehetnek, az elmúlt években ez 4 különböző járványt okozott a világon. Csak olyat lágy sajtot vegyél, aminek a címkéjén fel van tüntetve a “pasztőrözött” felirat.
Uborka
Tavaly Magyarországon is többször volt mérgező uborka a boltokban, amikor növényvédő szer volt a növényen. De van olyan, amikor szalmonella szaporodik el a héján. Nagyon figyeljünk, hol veszünk uborkát.
Olvass tovább betegségek témában!
- Veszélyes baktériumok ott, ahol nem is számítasz rájuk
- A vércsoportod elárulja, milyen betegség fenyeget
- Természetes ételekkel a betegségek megelőzésére, antibiotikumok nélkül