nlc.hu
Ezo
A Bika játszmája

A Bika játszmája

A Bika csillagjegyhez erõsen kötõdõ emberek életében rendkívül fontos szerepet tölt be az anyag világa. Vagyis fogékonyak minden élvezetre, amely az anyagi világgal függ össze. Nagyon szeretik a finom ételeket, a természetet, valamint jellemzõ személyiségükre az érzéki beállítódás.

Energiájukat és túlélési technikáikat is erre a területre koncentrálják, s ez az a terület, ahol problémáikat kompenzálják. Jellemző lehet, hogy egy-egy nehéz élethelyzetben az evésbe vagy más érzéki élvezetekbe menekülnek, s túlságosan is hajszolják ezeket az élvezeteket. Nagyon kötődnek a tárgyakhoz, ezért jellemző rájuk, hogy „gyűjtögetnek”, vagyis minél több tárgyat birtokolnak, annál jobban érzik magukat. Ha megfosztjuk őket vagyontárgyaiktól, annál rosszabb talán nem is történhet velük a világon. Problémát jelenthet, hogy néha partnerüket is „vagyontárgyként” kezelik, vagyis csak azért ragaszkodnak hozzá, mert úgy érzik, hogy társuk a tulajdonukat képezi. Ezért a féltékenység jelentős lélektani problémát képvisel az erőteljesen Bika típusú emberek életében. A másik jelentős problémakör a tárgyak szeretetéből adódik. Lehet, hogy olyan életszakaszokban, amikor a Bika párkapcsolata nem működik vagy problémásnak mondható, vásárlási mániába vagy „kóros” gyűjtögetésbe kezd majd. Lehetnek vásárlási „rohamai”, amelyek során pótolja a párkapcsolata érzelmi hiányosságait, és vásárlás közben valódi örömet, szinte kielégülést él meg. Ezek a jó érzések azonban időlegesek, s csak addig nyújtanak örömet, amíg a vásárlás tevékenysége tart. Azután újra szembe kellene nézni a problémákkal, ami – ha nem sikerül – újabb vásárlásokban kompenzálódik. Ennek egyenes következménye lehet, hogy az ilyen típusú ember végül anyagilag tönkremegy, és ez még jobban aláássa biztonságérzetét, még nagyobb lelki válságba dönti. Az önvigasztalás a Bikák életében a szexualitás területén is megjelenhet: ilyenkor a sok és változatos szexuális élet jellemző a viselkedésére, valamint az, hogy nem tud ellenállni a kínálkozó alkalmaknak, sőt keresi is őket. Több partnere is lehet egyszerre, s újabbakat és újabbakat keres. Az ilyen magatartás aláássa a párkapcsolatot, s lehetetlenné teszi, hogy hétköznapi és „normális” életet éljen. A tünet egészen a szexmániáig fokozódhat, amikor már szinte csak és kizárólag a szexualitás és az újabb partnerek felkutatása körül forog a sérült Bika ember élete.

A Bika típusú ember játszmája főleg önmaga felé irányul, kevésbé a környezet manipulálása irányába. Vagyis jellemző rá az önvigasztaló, önmagának sztrókokat adó (a sztrók szó simogatást jelent) magatartás. Egyik jellemző játszmája arról szól, hogy az időnként felébredő változásra való igényét elégíti ki, de úgy, hogy közben valójában semmi nem változik. Játszmájának lényege, hogy környezetének elmondja, hogy mennyire rosszul érzi magát a jelen helyzetében, és a másikat arra ösztönzi, hogy segítsen neki – majd bizonyos idő elteltével kilép a kapcsolatból, és közli, hogy minden úgy volt jó, ahogyan az ismeretség előtt volt. A másik jelentős játszmája arról szól, hogy bebizonyítsa, Ő meg tudja tenni, amit a másik nem – természetesen ezt a bizonyságot a kapcsolatain keresztül éli meg. Játszmájának nem az a lényege, hogy a másikat lejárassa, hanem, hogy önmaga kompetenciájáról kapjon bizonyosságot.

Esettanulmány

Barnabást évekkel ezelőtt ismertem meg, egy államigazgatási szervnél dolgozott vezető beosztásban. Házassága nem volt a legharmonikusabb, s ennek megvoltak az okai is a férfi életében. Egyetlen kínálkozó alkalmat sem tudott kihagyni, amikor saját férfiasságát, hódításra való képességét bebizonyíthatta saját magának. Munkahelyi viszonyai egymást érték, s egyik sem tartott hosszabb ideig, tehát mind nélkülözte a mélyebb emberi érzéseket. Valójában csak „trófeákat” gyűjtött, de újabb és újabb alkalmak kellettek ahhoz, hogy önértékelését valamennyire helyre állítsa. Viselkedése mögött nyilvánvalóan önértékelési zavar húzódott meg, amely mindig újabb alkalmakat kívánt a kompenzálásra. Szomorú momentum volt a történetben, hogy a férfi fiatal és tapasztalatlan nők hiszékenységét használta ki, s elhitette velük, hogy valóban vonzódik hozzájuk. Így mindenkinek csak tovább romlott a helyzete: a fiatal nők csalódtak, a férfi nem tudta megoldani saját belső problémáit, felesége pedig nyílván nagyon szenvedett.

Összefoglalva: a Bika ember számára a nyugodt erő, a lassú, de biztos haladás, a környezet és önmaga elismerése egyaránt fontos. Jelmondata lehetne: a biztosat a bizonytalanért fel ne add – legfeljebb csak látszólag. Ez a gondolatt kíséri végig az életét, önmagával és környezetével való kapcsolatában egyaránt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top