nlc.hu
Gasztro
Chuan Wei Hun Tun | Gõzgombóc csípõs szószban

Chuan Wei Hun Tun | Gõzgombóc csípõs szószban

Szereted a kínait? Az igazit? Ami nem az, amit tízperces ebédidõben gyorsan bekapsz valamelyik sarki kínai kifõzdébõl? Mert Pierrot kínai receptje nem olyan, hanem igazi, ízes-illatos kínai.





Hozzávalók:

• 50 friss won ton lap
• 250 g sovány darált sertéshús
• 1 tojás felverve
• 1 1/2 teáskanál egészen apróra zúzott gyömbér
• 2 evőkanál kínai rizsbor
• 1 teáskanál só
• 1/4 teáskanál őrölt fehér bors

A szószhoz:
• 1 teáskanál apróra zúzott fokhagyma
• 4 evőkanál fekete szójaszósz
• 1/2 teáskanál cukor
• 1/2 teáskanál őrölt fahéj
• 4 evőkanál chiliolaj
• 1 evőkanál újhagyma, apróra vágva


Elkészítése:

Kínai levesestálka vagy egy egyszerű üvegpohár, no meg egy éles kés segítségével szabályos kör formájúra vagdossuk a won ton lapokat. A darált sertéshúst összedolgozzuk a felvert tojással, a gyömbérrel, a rizsborral és a szezámolajjal, majd sóval, borssal ízesítjük. Egy teáskanálnyit helyezünk minden won ton lap közepére, majd mint a raviolit, kis batyuvá formázzuk, és enyhén benedvesítjük a töltelék környékét – így biztosítjuk a tészta tapadását. A kis csomagokat forrásban lévő vízben 2-3 percig főzzük.

Míg megfőnek, elkészíthetjük a szószt. 4 kis tálkában fokhagymát, szójaszószt, egy csipet cukrot és fahéjat keverünk el, azaz mindegyik adaghoz külön előkészülünk, egyenlően elosztva a hozzávalókat. A megfőtt gombócokat elosztjuk a szószos tálakban, majd lelocsoljuk egy-egy evőkanál chiliolajjal. Díszítésként apróra vágott újhagymával szórjuk meg.
A chiliolajat házilag is elkészíthetjük: 1 csésze mogyoróolaj, amelyben 10 percig egy evőkanálnyi szecsuani bors és 2 apróra vágott chili fő. 2-3 nap pihentetés után eltávolítjuk belőle a magokat és a chilit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top