nlc.hu
Egészség

Fertőzés tetoválástól

Tetoválásbiztonság: steril körülmények között is terjednek a veszélyes fertőzések

Lábtetoválásától fertőződött meg a Yankees dobója, Aroldis Chapman, ezt érdemes tudni a tetoválás biztonságáról.

A New York Yankees segélydobója, Aroldis Chapman szabadságot vesz ki, hogy felépüljön egy fertőzésből, amelyet állítólag egy tetoválás miatt kapott.

A rajongók a Yankees augusztus 27-én, szombaton küldött Twitter-üzenetéből értesültek Chapman helyzetéről.

Mennyire gyakoriak a tetoválással kapcsolatos fertőzések?

Egy 2022 februárjában közzétett kutatás szerint a tetoválással összefüggő bakteriális fertőzések 1-5% között fordulnak elő.

A „Tetoválásra korlátozódó vírusfertőzések” címet viselő áttekintés közvetlenül a Medicina (Kaunas), a Litván Egészségtudományi Egyetem lektorált tudományos folyóiratából érkezett.

„A tetoválás utáni fertőzéseket endogén mikroorganizmusok, azaz a normál flóra részét képező mikroorganizmusok okozhatják a megváltozott bőrgát következtében, vagy olyan exogén mikroorganizmusok, amelyek a tetoválás során oltással a bőrbe jutnak” – írták áttekintésükben a kutatók.

Elismerve, hogy „a tetoválásokon előforduló fertőzésekre vonatkozó epidemiológiai és klinikai adatok szűkösek”, a vizsgálat kijelenti, hogy a tetoválások összefüggésbe hozhatók olyan klinikai problémákkal, mint az immunreakciók, gyulladásos rendellenességek, fertőzések és bőrrák.

A kutatók azt írták, hogy a tetoválással összefüggő fertőzéseket többnyire baktériumok okozzák, és csak néhányuk vezetett lokalizált vírusfertőzéshez, beleértve a molluscum contagiosum vírust (MCV), a humán papillomavírust (HPV) és a herpes simplex vírust (HSV), a dokumentált feljegyzések szerint. A legtöbb esetben a sérülések szigorúan a tetoválás területére korlátozódtak – írták a kutatók áttekintésükben.

Annak ellenére, hogy a tetoválással kapcsolatos fertőzési statisztikák azt mutatják, hogy a legtöbb ember gond nélkül csináltat tetoválást, továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy baj történhet.

A Cleveland Clinic – egy nonprofit amerikai akadémiai orvosi központ – azt állítja, hogy a tetoválásfertőzések bármikor előfordulhatnak, amikor egy személy tetoválást kap, mivel a folyamat során több ezer apró tintalerakódás történik a bőr alatt, tű segítségével.

„Még akkor is megtörténhet, ha egy tapasztalt tetoválóhoz megy, és az üzlet tisztának és sterilnek tűnik” – áll az orvosi központ tetoválófertőzéséről szóló forrásoldalán.

A Cleveland Clinic folytatta: „Különösen fennáll a fertőzés veszélye az otthoni tetoválókészletekkel és a ceremoniális tetoválásokkal, amelyek a kulturális ünnepségek részét képezik.”

 

tetovált nő

Fotó: Unsplash

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top