nlc.hu
Gasztro

Az USA komoly erőkkel segíti a biogazdákat és az eszközhiánnyal küzdő agrárszakembereket

Az USA komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy minél több termelő térjen át biogazdálkodásra

Komoly segítséget kapnak a vegyszermentesen gazdálkodók a tengerentúlon. Indul a Bio Transition Initiative program.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma, a USDA 300 millió dolláros (~120 milliárd forintos) támogatással ösztönzi a gazdákat a biotermesztésre való átállásra, továbbá még nagyobb összeggel, 550 millió dollár támogatással segítik a hátrányos helyzetű termelőket.

„A biotermelésre való áttérés során a gazdáknak technológiai, kulturális és piaci kihívások sorával kell szembenézniük, sőt még a sikeres biominősítést követő első években is” – nyilatkozta Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter. Hozzátette, hogy többlépcsős támogatást vezetnek be a gazdálkodók számára, hogy az átállás minden lépésében segítsék őket, abban az időszakban is, amikor a biotanúsítás megszerzésén és a termékeik piacának kialakításán dolgoznak.

Biogazdaság

A vegyszermentes biogazdaságok egyik sajátossága, hogy egymás növekedését segítő növényeket ültetnek egymás mellé / Fotó: Kjell Linder, Getty Images

Látszólag divatos a bio, mégis megcsappant a kedv az átállásra

A biogazdálkodásra való átállást segítő állami kezdeményezés, a Bio Transition Initiative célja egyrészről a biotermelők számának növelése, másrészről a bioélelmiszerek elérhetőbbé tétele a vásárlók számára. A bio címke látszólagos elterjedtsége ellenére az amerikai agrárminisztérium szerint 2008 óta csaknem 71 százalékkal csökkent azon nem bio minősítésű gazdaságok száma, amelyek szeretnének áttérni biotermelésre. A Bio Transition Initiative program ezt a tendenciát kívánja megfordítani.

Halloween tök

Élni és élni hagyni a földeken is: a biotermesztés során a gyomnövények is segítik az ökoszisztéma fenntartását / Fotó: Marcia Straub, Getty Images

A bio kérdéstől függetlenül is segítik a gazdákat

A bejelentés után két nappal egy közel kétszer akkora összegű, 550 millió dolláros (~220 milliárd forintos) támogatást is bejelentettek az USA-ban. Ez „az agrárszakemberek következő, sokszínű generációját” hivatott segíteni, akár biogazdálkodást folytatnak, akár nem. A mezőgazdasági mentőcsomag részeként a rendelkezésre bocsátott pénzeszközöket arra szánják, hogy az alulellátott termelők rendelkezhessenek a munkájuk sikeréhez szükséges eszközökkel, erőforrásokkal és technikai támogatással, közölte az agrárminisztérium.

VIA

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top