nlc.hu
Otthon

Drágultak a kis lakások Budapesten

Már aranyáron mennek el a fővárosi garzonok

A kisebb budapesti lakásoknál jelentős drágulás tapasztalható.

Akár panel, akár tégla, akkora drágulás tapasztalható a fővárosi lakáspiacon, hogy a garzonok esetében egymilliót is kérhetnek egy négyzetméterért. A panelgarzonok esetében egy év alatt 26 százalékkal 957 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár, a téglaépítésű társaik 22 százalékkal 1,04 millió forintra drágultak – írja az ingatlan.com.

Az egy kategóriával nagyobb, 40-79 négyzetméteres paneleknél a négyzetméterár pedig 30 százalékkal 780 ezer forintra ugrott. A téglaépítésűeknél pedig 1 millió forint az átlagos négyzetméterár ebben a méretkategóriában.

Ingatlan adásvételi szerződés aláírása

Emelkedő lakásárak (Fotó: Pixabay/Gerd Altmann)

A korábbinál bizonytalanabb gazdasági körülmények, az infláció felgyorsulása miatt növekvő mindennapi kiadások, a rezsiszabályok változásához köthető óvatosság nyomot hagyott a budapesti lakáspiacon. Az eladásra szánt ingatlanoknál felértékelődtek a kisebb alapterületű lakások. A változás következtében panelek és a téglaépítésű garzonok közötti árkülönbség szinte teljesen eltűnt” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: „A garzonlakások népszerűsége annak is köszönhető, hogy a kisebb alapterületük miatt ezeknek a rezsiköltsége is alacsonyabb. Ráadásul az infláció miatt az ingatlanpiacra menekülő befektetők is ezeket keresik a legjobban.

A lakásárak változása (Forrás: Ingatlan.com)

A lakásárak változása (Forrás: Ingatlan.com)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top