nlc.hu
Egészség
Amit tudnod kell a lázgörcsről

Minden, amit tudnod kell a lázgörcsről

Az őszi és téli időszak azzal is jár, hogy a gyerekek többször kapnak el lázzal járó betegségeket. Ismerd meg a lázgörcs tüneteit és hogy mit kell tenni, ha előfordul a gyereknél.

Mikor fordul elő a lázgörcs?

„A lázgörcs a gyermekkori görcsös állapotok leggyakoribb formája, típusosan a láz felszálló szakaszában jelentkezik, akár már 37 fok körül bekövetkezhet” – olvashatjuk a Bethesda Gyermekkórház tájékoztatójában. Ez talán az egyik legfontosabb információ a lázgörccsel kapcsolatban, mert az általános tévhittel ellentétben egyáltalán nem kell hozzá nagyon magas láz.

A leggyakrabban 6 hónapos és 6 éves kor között fordul elő a lázgörcs, a statisztikák szerint ebben az életkorban a gyerekek három-négy százalékánál tapasztalható a rohan, de leggyakrabban a kisebbeknél, 12-18 hónapos kor között jellemző. Sajnos egy gyereknél akár többször is előfordulhat lázgörcs, és általában nem maga a láz, hanem a láz mögött álló bakteriális vagy vírusos fertőzés okolható érte. A lázgörcs leginkább a láz első néhány órájában jelentkezik, és bár leggyakrabban 38,9 °C vagy annál magasabb láz esetén fordul elő, fontos észben tartani, hogy enyhébb láz esetén is előfordulhat.

Mi történik a lázgörcs során?

A lázgörcs egyik pillanatról a másikra megtörténhet, és nagyon ijesztők a tünetek a szülők számára, hiszen olyan, mintha epilepsziás rohama lenne a gyereknek (de fontos tudatosítani, hogy a hasonlóságuk ellenére nincs köze ennek a kettőnek egymáshoz). A gyerek ilyenkor elveszti az eszméletét, rövid ideig nem reagál, végtagjai megfeszülnek, majd rángatózni kezdenek, a szemei fennakadnak, még akár a légzése is kimaradhat lázgörcs közben vagy megváltozhat a bőrszíne.

Anya telefonál, a fiának lázat mér

A lázgörcshöz nem feltétlenül kell magas láz (Kép: Getty Images)

A roham után a gyermek általában gyorsan visszatér a normális állapotba. A rohamok általában egy-két percnél rövidebb ideig tartanak, de – bár ritkán – ennél tovább is elhúzódhatnak. Egy öt percnél hosszabb lázgörcs már sürgős orvosi beavatkozást igényel a roham leállítása érdekében. Más típusú rohamok (amelyeket nem a láz okoz) általában hosszabb ideig tartanak, a test csak egy részét érinthetik, és többször is előfordulhatnak.

Ha a gyermek lázgörcsöt kap, azonnal cselekedni kell a sérülés megelőzése érdekében:

  • Helyezzük a gyereket a földre vagy az ágyra, távol minden kemény vagy éles tárgytól.
  • Fordítsuk oldalra a fejét, hogy a nyál vagy a hányás ki tudjon folyni a szájából.
  • Hívjuk fel a gyermek orvosát.
  • Ha a roham öt perc után sem szűnik meg, hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

Amit nem szabad tenni, ha gyermeknek lázgörcse van:

  • Ne tegyük a gyereket kádba hűtőfürdőzni.
  • Ne fogjuk le a rángó végtagokat.
  • Ne tegyünk semmit a szájába, nem fogja lenyelni a nyelvét.

Bár a lázgörcs ijesztő, szerencsére a legtöbbször ártalmatlan a gyerek egészségének szempontjából. A legtöbb esetben rövid ideig tart, és nem okoz agykárosodást, idegrendszeri problémákat, bénulást, szellemi fogyatékosságot vagy halált. Az pedig, hogy megismétlődik-e a lázgörcs, függ a gyerek korától, fejlettségétől és a családi előzményektől is. A kutatások szerint, ha az első lázgörcs egyévesnél fiatalabb gyermekeknél fordul elő, akkor körülbelül 50 százalék az esélye annak, hogy újabb lázgörcsöt kapjon később. Az egyébként egészséges, az első roham idején egyévesnél idősebb gyermekeknél csak 30 százalék az esély, hogy második lázgörcs is kialakul. A legtöbb gyermek pedig iskoláskorára kinövi a lázgörcsöt.

Előfordulhat lázgörcs a védőoltás beadása után?

Az oltások lázat okozhatnak gyereknek, de a lázgörcs elég ritkán fordul elő oltás után. A védőoltások valójában segíthetnek megelőzni a lázgörcsöt, mivel a kanyaró, mumpsz, rubeola, bárányhimlő, influenza, pneumococcus fertőzés és más betegségek lázat és ezáltal akár lázgörcsöt is okozhatnak.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top