nlc.hu
Gasztro
8 isteni gyümölcsös édesség

8 isteni gyümölcsös édesség

Édességfronton már határozottan tavaszodik. Nálunk legalábbis már előkerültek a gyümölcsös sütik és desszertek, és már számoljuk a napokat az első igazi eperig is. Addig beérjük a befőttekkel és a mirelit gyümölcsökkel, ami természetesen nem olyan, mint a friss gyümölcs, de higgyétek el, már ezek az édességek is egész jó tavaszi hangulatot teremtenek.

Még szerencse, hogy sok olyan tavaszi–nyári gyümölcsös desszert van, amiben a friss gyümölcs tökéletesen helyettesíthető befőttel vagy mirelit gyümölccsel. Össze is szedtünk 8 ilyen gyümölcsös édességet,  citromos, málnás, meggyes és áfonyás finomságokat, amelyeket akár már ma elkészíthettek. Na nem mindet egyszerre, de ha hétvégente egyet kipróbáltok, mire a receptek végére értek, addigra már lesz is friss eper, és kezdődhet a gyümölcsszezon. 

Meggyes-bögrés süti

Bögrés sütik, amiket nem lehet elrontani

Hozzávalók egy 18 x 24 cm-es sütőformához:

1 pohár = 2 dl

  • 2 tojás
  • fél pohár cukor (100 g)
  • fél pohár étolaj
  • 1 pohár kefir
  • 1,5 pohár liszt (180 g)
  • fél tasak sütőpor
  • 1,5 pohár (300 g) magozott meggybefőtt

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és sütőpapírral béleljük ki a sütőformát. A meggybefőttet lecsepegtetjük. A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az étolajat és a kefirt, és jól összedolgozzuk. A sütőport elvegyítjük liszttel és a tojásos masszához adjuk, majd beleszórjuk a lecsepegtetett meggyet és összeforgatjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt formába kanalazzuk, és 20-25 percig sütjük. 

 

Citromos tiramisu

8 isteni gyümölcsös édesség

Hozzávalók:

  • 450 g tejföl
  • 1 dl tej
  • 3 db citrom
  • 2,5 dl habtejszín
  • 110 g porcukor
  • 250 g babapiskóta
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai

    a díszítéshez:

  • 1 db citrom
  • néhány levél menta

A citromokat 10 percig forró vízben áztatjuk, majd alaposan megmossuk. A tejfölt robotgéppel összekeverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a citromok reszelt héját és kifacsart levét. 

Felverjük a tejszínhabot, majd spatulával hozzákeverjük a tejfölös masszához. A tejet egy tálba öntjük és hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét. A vaníliás tejbe mártogatjuk a babapiskótákat. 

Egy nagyobb vagy több kisebb tálba rétegesen lerakjuk a krémet és a babapiskótát: egy réteg krém, egy réteg piskóta, egy réteg krém. Egészen addig rétegezzük, ameddig van krémünk, a lényeg, hogy a krémmel zárjuk.  A tetejét citromkarikákkal, mentával és reszelt citrommal díszítjük. 

A kész tiramisut 1 éjszakára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. 

Málnás brownie

 
8 isteni gyümölcsös édesség

Hozzávalók:

  • 125 g vaj
  • 100 g étcsoki
  • 50 g tejcsoki
  • 100 g cukor (nálam most barna cukor)
  • 2 tojás
  • 70 g liszt
  • 25 g kakaópor
  • 100-200 g málna

0. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy sütőformát (kb. 20×20-as): sütőpapírral béleljük ki. 
1. A vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a csokikockákat és a cukrot, és összeolvasztjuk. Kevergetjük közben, le ne égjen véletlenül a drága jó kis csokikánk.
2. Egyesével belekeverjük a tojásokat, majd mehet hozzá a liszt és a kakaópor is. A végén hozzákeverjük a málna felét, és átöntjük a sütőformába. A tetejére rászórjuk a többi málnát.
3. Kb. 30 percig sütjük, ha kicsit szilárdabbra szeretnénk, akkor 35 percig. Teljesen kihűlve tálaljuk.

Áfonyás kalács

8 isteni gyümölcsös édesség

Hozzávalók (6 személyre)

  • 220 g toast kenyér
  • 4 tojás
  • 1/2 bögre tej
  • 1/4 tk sütőpor
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 4 és 1/2 bögre áfonya (friss vagy fagyasztott)
  • 1/2 bögre cukor
  • 4 tk kukoricakeményítő
  • 2 tk fahéj
  • 2 ek olvasztott vaj
  • porcukor, díszítéshez

10-14 félszeletre (keresztben) vágd fel a kalácsot, rendezd el egy tepsiben.

Verd fel a tojásokat a tejjel, a sütőporral és a vaníliával. Csurgasd a kalácsra, hogy jól beszívja, majd lefedve tedd hűtőbe éjszakára.
Másnap 220 fokra melegítsd elő a sütőt. Egy ugyanakkora, kikent tepsiben, mint amibe a kalácsot tetted, az áfonyát keverd össze a cukorral, a kukoricakeményítővel és a fahéjjal. Helyezd ennek a tetejére a kalácsszeleteket, majd kend meg őket vajjal.
24-26 percig süsd 220 fokon, amíg aranybarna nem lesz a tetejük.
Tálaláskor szórd meg porcukorral, és díszítsd néhány perc alatt kevés cukorral összefőzött áfonyával.

Csokoládés-meggyes kuglóf

8 isteni gyümölcsös édesség

Hozzávalók 1 közepes méretű kuglóf tésztájához:

  • 15 dkg cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg puha vaj
  • 1 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg tejföl
  • 1 csipet só
  • 15 dkg finomliszt

A töltelékhez:

  • 10 dkg (lehetőleg süthető fajta) csokoládé
  • 15 dkg lecsöpögtetett, mirelit vagy kompót magozott meggy

A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, a kuglófformát előkészítjük, vajazzuk-lisztezzük, ha szükséges.

A tészta felét beletöltjük a formába, belenyomkodjuk a meggyet és az apró darabokra vágott csokoládét, majd a tészta másik felével lefedjük.

160-170 °C fokos sütőben kb. 45 percig sütjük.

Málnás-joghurtos muffin

 
Mennyei málnás sütik

Hozzávalók:

  • 24 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 1 pohár görög joghurt
  • 15 dkg málna (lehet fagyasztott is)
  • 2 tojás
  • 0,5 dl olaj
  • 2 tk sütőpor
  • csipet só
  1. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Helyezz sütőpapírkákat a 12 mélyedéses muffinsütőtálba.
  2. A fagyasztott málnát olvaszd ki, csöpögtesd le. A friss málnát mosd meg, papírtörlővel itasd le a vizet.
  3. Egy nagyobb tálban keverd össze a muffin száraz hozzávalóit, így a lisztet, a cukrot, a sütőport, a sót. Egy másik tálban keverd föl a tojásokat, add hozzá a joghurtot és az olajat, majd öntsd a száraz keverékhez. Nem kell simára keverni, nem baj, ha kissé csomós marad. A málnát viszont óvatosan keverd a muffin tésztájához, hogy lehetőleg ne törjön össze.
  4. A tésztával töltsd meg a sütőmélyedéseket, majd told a sütőbe, és süsd a muffint 20-25 percig.

Meggyes-kókuszos brownie

8 isteni gyümölcsös édesség

Hozzávalók 20-24 darabhoz:

  • 13 dkg vaj feldarabolva
  • 20 dkg étcsokoládé apróra vágva
  • 24 dkg cukor
  • 15 dkg finomliszt 
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 evőkanálnyi kakaópor
  • 2 tojás könnyedén felverve
  • 6 dkg kókuszreszelék
  • 15 dkg meggy
  • 2 tojásfehérje

A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. Egy szögletes formát vajazunk-lisztezünk, vagy kibéleljük sütőpapírral. Az átszitált lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóval. A margarint és a csokoládét egy közepes lábasban, állandó keverés mellett felolvasztjuk. Kis lángon, forralás nélkül addig főzzük, amíg a keverék krémessé válik, utána langyosra hűtjük. Az egész tojást 8 dkg cukorral laza habbá verjük, majd a csokoládés-vajas masszához keverjük. Hozzáadjuk az 5 dkg cukrot, a lisztet és a kimagozott, lecsepegtetett meggyet. A keveréket az előkészített formába öntjük. A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verünk, hozzákeverjük a kókuszreszeléket, és a tészta tetejére kenjük. Mérsékelten meleg sütőben kb. 40 percig sütjük, majd hagyjuk a formában kihűlni, csak ezt követően vágjuk kockákra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top