Van amikor csak az a lényeg, hogy gyors receptekből álljon a hétvégi menü, máskor csak egy diétás hétvégi menüt szeretnénk. Ez a hétvégi menü azoknak kedvez, akik szeretnének ezen a hétvégén egy-két különlegességgel készülni.
Házi libamájkrém körtelekvárral
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg pecsenye libamáj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 10+10 dkg libazsír
- fél dl tejszín
- só, frissen őrölt bors
- 5 dkg mazsola
A körtelekvárhoz:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 szem körte
- 2 ek. olívaolaj
- 2 ek. méz
- 2 ek. fehérborecet
A májkrémhez az apróra kockázott hagymát dinszteljük puhára 10 dkg libazsíron. Adjuk hozzá a tisztított, darabolt májat és a mazsolát, lefedve süssük 15 perc alatt készre. Tegyük mély tálba, adjuk hozzá a tejszínt, botmixerrel pürésítsük teljesen simára, sózzuk, borsozzuk. Szedjük át tálba, a másik 10 dkg olvasztott libazsírral fedjük be, tegyük hűtőszekrénybe. A körtelekvárhoz a vékonyra szelt hagymát pároljuk lassan édesre az olívaolajon. Adjuk hozzá a hámozott, felkockázott körtét, a zúzott fokhagymát, a mézet, a fehérborecetet. Sózzuk, borsozzuk, lefedve, takaréklángon főzzük sűrűre a lekvárt. Kínáljuk a libamájkrém mellé.
Újhagymaleves medvehagymaolajjal
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 2 csokor újhagyma
- 4 dkg vaj
- 1 liter víz vagy húsleves
- só, bors
- 1,5 dl tejszín
A medvehagymaolajhoz:
- 1 közepes csokor medvehagyma,
- 2 dl szőlőmagolaj
Az olajat előző nap készítsük el. Blansírozzuk a medvehagymát: dobjuk forrásban lévő vízbe, majd 30 másodperc után szedjük át jeges vízbe. Szárítsuk meg alaposan, öntsük hozzá az olajat, majd turmixoljuk le a keveréket (nem kell túl pépesre). Tegyük a hűtőbe egy éjszakára, másnap szűrjük át az olajat (a fennmaradt medvehagymát natúr joghurttal elkeverve felhasználhatjuk friss mártásnak). A leveshez a hagymát karikázzuk fel, és pár perc alatt enyhén pároljuk meg a vajon. Öntsük fel a vízzel vagy a húslevessel, sózzuk, borsozzuk. Gyöngyözve forraljuk a levest 10-15 percig, míg a hagyma szétfő, ekkor turmixoljuk le, és adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk fel vele újra. A medvehagymaolajjal megcsepegtetve tálaljuk.
Balzsamcetes-rozmaringos malackaraj krumplipürével
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 szelet csontos malackaraj (vagy sertésszűz)
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 4 ek. olívaolaj
- 2 ek. érlelt balzsamecet
- 1 kis csokor friss rozmaring
A körethez:
- 80 dkg krumpli
- 5 dkg vaj
- 1 dl főzőtejszín
- csipet reszelt szerecsendió
- 1 gerezd fokhagyma
A hámozott, felkockázott krumplit főzzük meg sós vízben, készítsünk belőle hagyományos módon krumplipürét a tejszínnel és a vajjal. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval és aprított fokhagymával ízesítsük. A hússzeleteket mossuk meg, töröljük szárazra. Oldalanként 3-4 perc alatt süssünk rá kérget 2 evőkanál olívaolajjal bekent tapadásmentes serpenyőben. Helyezzük az elősütött húsokat egy tepsibe, és 200 °C-ra előmelegített sütőben süssük 10 percet. Vegyük ki a sütőből, pihentessük a húst 5 percig. Közben keverjük el a balzsamecetet a maradék olívaolajjal, tengeri sóval és az aprított rozmaringgal. Locsoljuk meg a húst az ecettel, és tálaljuk a krumplipürével.
Habcsókos-gyümölcsös madártej
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 liter tej
- 6 nagy tojás
- 1 rúd vanília
- 1 narancs és 1 citrom héja
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg porcukor
- 15-15 dkg ribizli és áfonya (fagyasztott)
A tojások sárgáját robotgéppel verjük fehéredésig habosra a kristálycukorral. Kaparjuk hozzá a kettévágott vaníliarúd magjait. Fokozatosan keverjük el a tejet a kikevert tojássárgájával, adjuk hozzá a reszelt citrushéjakat, főzzük lassan sűrűre, de ne forraljuk! Töltsük kancsóba, tegyük hűtőszekrénybe. Két szobahőmérsékletű tojásfehérjét verjünk fel közepesen kemény habnak, majd kanalanként adjuk hozzá a porcukrot, minden kanál cukor között verjük a habot elektromos mixerrel egy-egy percet. A végén fényes, vágható masszát kapunk. Sima csöves nyomózsákból nyomjunk korongokat a fehérjéből sütőpapírral bélelt tepsire, és 160 ºC-os sütőben süssük őket 10 percet, majd 110 ºC-on 15 percet. Kihűlés után vegyük le a habcsókokat a tepsiről. Tálaláskor öntsük poharakba a madártejet, kanalazzunk bele gyümölcsöt, tegyünk a tetejére habcsókot.
Camembert-es gombóc szilvalekvárral
Hozzávalók 20 gombóchoz:
- 70 dkg krumpli
- kb. 20-25 dkg liszt
- 1 egész tojás
- csipet só
- 20 dkg camembert
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 4 ek. olaj
- szilvalekvár a tálaláshoz
A krumplit főzzük héjastul puhára, amikor meghűlt, hámozzuk meg, villával törjük össze, hagyjuk langyosra hűlni. Adjuk hozzá a tojást és annyi lisztet, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 1 cm vastagra, vágjunk 20 darab négyzetet belőle, mindegyik közepére helyezzünk 1-1 sajtkockát. A morzsát az olajban pirítsuk közepes aranybarnára. Lisztezett kézzel formázzuk gombóccá a négyzeteket, majd lobogó, sós vízben főzzük 1 percig, miután feljöttek a víz tetejére. Szűrőkanállal szedjük át a gombócokat a pirult morzsába, forgassuk meg benne, azonnal tálaljuk. Kínáljunk mellé szilvalekvárt!