A gnocchit biztosan sokan ismerik már – ez a hagyományosan krumpliból készülő olasz tésztafajta hihetetlenül laktató, és szinte minden olaszos szósszal elképesztően finom, ráadásul otthon sem olyan bonyolult begyúrni. Az alábbi verzió azonban kicsit különlegesebb: a gnocchiba krumpli helyett répa kerül, amitől nem csak izgalmasabb és egészségesebb lesz a fogás, de a csodaszép narancssárga színt is kap. Lehet szószokkal is kísérletezni, de egyszerű zsályás- fokhagymás vajon pirítva is tökéletes!
Hozzávalók:
- 2 csészényi megfőtt, felkarikázott répa
- 2 tojássárgája
- egy csipet só
- 1/3 csésze reszelt parmezánsajt (plusz a tálaláshoz)
- 1 és 1/2 csésze finomliszt
- 8 evőkanál sózatlan vaj
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1/4 csésze zsályalevél
- só és bors
Elkészítés:
1. Forró vízben főzzük puhára a répákat nagyjából 15 perc alatt. Ha puhák, csepegtessük le őket!
2. Egy nagyobb tálban zúzzuk pépesre a megfőtt répákat! Keverjük bele a tojássárgákat, a sót, a parmezánt, majd a lisztet, és gyúrjunk tésztát belőlük!
3. Lisztezett deszkán formáljunk hosszú hurkát a tészta 1/3-ából! Vágjuk 1,5 centis kockákat belőle – ismételjük a tészta maradékával is.
4. A kész gnocchikat forró, sós vízben főzzük meg nagyjából 4 perc alatt. Ha elkészültek, szűrjük le őket!
5. Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a zsályát és a fokhagymát is! Ha már jó illata van, pirítsuk meg rajta a gnocchikat! A kész ételt borsozzuk, még több reszelt parmezánnal tálaljuk!